Цигани масово атакуват вили в местността Левента и задигат от тях всичко, което има някаква стойност, биха тревога вчера в редакцията потърпевши. По думите им крадците са от близката до вилната зона ромска махала и нападат местата, дори и когато в тях има хора. За кражбите събарят телени огради, разбиват врати и прозорци и дори цели стени. Задигат мебели, кревати, прибори за хранене, инструменти, всякакво желязо и всичко, което може да се продаде.
Тези набези продължават от 15 години и нямат край. В момента съседът ми продава стабилна къща на безценица, защото вече не издържа на кражбите. Когато си дойде на ранчото, вилата му е разбита и от нея са откраднати различни неща, каза пенсионерът Валентин Колимечков, който живее на вилата си. Миналата седмица друг негов комшия дошъл на мястото си и започнал да копае. В това време роми влезли в къщичката му и задигнали чантата с пари и документи. Той ги видял и започнал да вика, но крадците избягали. Има и случаи, когато апаши са събаряли цели стени, за да се доберат до плячка.
Полицията често идва в местността, но щом ги видят, циганите бягат, а когато патрулите си заминат, крадците пак се връщат. За да се спрат тези набези в България, трябва да се въведе закон като в САЩ - моята къща е моята крепост, тоест никой не може да влезе в нея без разрешение и ако това се случи, аз мога се разправям с него, както намеря за добре, каза Колимечков. 
Има установени доста извършители, но на тяхно място се появяват други и кражбите не секват, коментираха вчера от Областната дирекция на МВР. С опазване имуществото на хората в местността са е заел лично кметът Пламен Стоилов. По негово настояване полицията и КООРС правят изненадващи проверки във вилната зона, залавят роми в момент на кражби и ги предават на съд. Щом си заминат обаче, кражбите продължават. Проверки са извършват и в пунктовете за вторични суровини и ако се забележи циганин да продава много железа, се задържа до изясняване на произхода им. Миналата седмица 50-годишен крадец, който бил тартор на тричленна банда, е вкаран в затвора за кражби от Левента. Той се настанил в изоставена вила в местността и след оглед на къщите в района през деня ги атакувал нощем с двама помощници, които били доста по-млади от него. 
Хората трябва да знаят, че ние не бездействаме, а работим по залавяне на крадците, но те постоянно се роят и на терена излизат все нови и нови играчи, казаха още от полицията.