23-годишна млада жена стигна до съд, след като не се покорила на разпорежданията на мъжа си да стои на село при неговите родители и да си гледа детето, докато той е на гурбет в Белгия. Въпреки че съпругът взел  паспорта и документите за пътуване на 2-годишното им дете, оправната булка се справила със ситуацията. Вместо под ключ и свекърско наблюдение, булката ошетала нотариални кантори и извадила фалшиви документи на детето, с които успешно минали границата.
Историята е още от юли 2013 година. Всъщност младото семейство от турски произход живеело в Белгия, но след като се върнало в родното на мъжа габровско село, той начертал нова бъдеща схема. Според него жена му и малкото им дете трябвало да останат в дома на неговите родители, а той отново да отпраши за чужбина. Въпреки негодуванията на жената, неговата дума натежала и той дори прибрал документите на детето, за да не може тя да мръдне никъде с него. Човекът отпътувал обратно за Белгия, но не след дълго опърничавата невеста го последвала.
За няколко дена, между 23 юли и 7 август, тя минала през нотариуси, представила фалшиви документи и се снабдила с всичката изискуема бумащина, за да може да пътува легално с детето си в чужбина. Излъгала, че паспортът на детето й е изгубен и й бил издаден нов. Минала успешно Дунав мост с 2-годишното си дете и отишла в Белгия, но не при съпруга си. Не след дълго обаче той узнал, че жена му я няма нито при неговите, нито при нейните родители и подал сигнал в Габрово. Така започнало разследване по делото и тъй като повечето престъпления, включително и преминаването на границата, са осъществени в Русе, тук бе изправена пред съд и жената. Впрочем покрай разнищването на ситуацията, младите ту се карали и разделяли, ту отново се заобиквали и се събирали. Когато булката получила призовка в Белгия благодарение на международната правна помощ, двамата отново се разделили.
В крайна сметка еманципираната жена дойде до съдебната зала в Русе, за да чуе присъдата си. 23-годишната майка направи самопризнания за нещата, които е вършила преди 3 години, и се споразумя с прокуратурата какво наказание да й бъде определено. Така тя получи 1 година условно с 3 години изпитателен срок и 500 лева глоба. Жената не беше осъдена на предвидената по закон конфискация, с която допълнително можеше да бъде наказана. Присъдата е окончателна.