„Кризата в Гърция удари и туризма“, „Масови откази от хотелски резервации в Гърция“, „Българите се връщат на нашето море заради хаоса в Гърция“, „Ще останат ли празни плажовете в гръцките курорти?“. Всички тези апокалиптични заглавия, които в началото на гръцкото финансово сиртаки караха сърцата на нашенци да трепкат почти радостно при мисълта, че и положението на комшиите ще става все по-българско, определено не отговарят на реалността, а туристите в южната ни съседка не усещат по никакъв начин никаква криза. Или поне тя не стига до морските курорти в Северна Гърция, където всички хотели са резервирани още от пролетта, кафенетата и таверните са пълни, а пред магазинчетата за сувенири се струпват тълпи. Гърция е една от най-предпочитаните дестинации за българите и определено остава такава въпреки нестабилното положение на страната. Тя обаче успява да запази интереса на туристите със своята природа, чистота и вкусна храна. 
Ситуацията в популярния като вечно зелен остров Тасос е доста по-различна от масово представяната картинка за кризисната ситуация, която тревожи гърците.
На ферибота от Керамоти до острова се образуват километрични опашки
въпреки че фериботи има на всеки час.
Всъщност опашките започват още на граничния пункт „Маказа“, тъй като стотици родопчани минават оттам, за да отидат на плажовете на Бяло море. Пунктът се ползва и от пътуващите от Централна и Източна България. Доста натоварено е и движението преди границата, като има коли с пловдивска, хасковска, кърджалийска регистрация, но най-многобройни са румънските. Всъщност румънците предвидливо си разделят пътя до Гърция на две и остават за една нощувка в България. Най-често избират курортните селца около язовир Кърджали, които са на около 50-тина километра от границата.
Повечето туристи, пристигащи на острова с автобуси и фериботи, са от България, Румъния, Сърбия и други балкански страни. Гърците обаче са категорични, че тези туристи са със скромни финансови възможности, а бюджетът им за почивка е пресметнат до стотинка. Техни любимци са англичани и германци, които това лято сякаш наистина липсват или поне не са в курортите в Северна Гърция. Може би западните туристи предпочитат да заложат на сигурното и да не рискуват проблеми заради сегашното положение на страната. А и явно информацията за опашки пред банкоматите и липса на продукти по магазините ги е наплашила. Очевидно българите и балканските народи сме по-различни в това отношение, защото нас тиражираните информации не ни стряскат и смело атакуваме курортите на Бяло море. Хит са и еднодневните екскурзии за събиране на тен на близките до границата курорти. През съботния ден много българи от южната част на страната пълнят чантите с храна и отскачат на плаж в Гърция. Това, разбира се, не се нрави особено на гърците, тъй като
някои нашенци се стискат да си поръчат дори фрапе или бира на плажа
какъвто е редът там за ползването на чадърите и шезлонгите, а лежат безплатно под сянката.
Очевидно финансовата криза в Гърция не се отразява на туризма. Драматизмът в ситуацията е силно преувеличен, а новината, че има отлив на туристи и отменени резервации, просто не отговаря на истината. Семейство с малко дете от Пловдив споделя, че почива на Тасос от шест години и не би заменило лятната си почивка в Гърция. Освен това са си направили резервация още през януари и през ум не им е минавало да я отменят. Голяма част от българите на ферибота пък коментират „Да им имам аз кризата в Гърция...“
Плажовете около втория по големина град на острова Лименария са препълнени, а туристите са далеч от финансовите тревоги. Никой не говори за криза.  Плажуващите не се сблъскват с никакви проблеми през морската си ваканция и дори забравят за всички предупреждения, преди да заминат. Пред банкоматите няма опашки, а в бензиностанциите всеки спокойно си пълни резервоара. Единственото, което прави впечатление, е, че няма уеднаквени цени на горивата, като на места разликите са съществени и стигат до 30-40 цента на литър. Няма затворени или неработещи заведения, както и липсващи продукти по рафтовете в магазините. Освен това на българските туристи не се налага да ползват банките, защото пазаруват кеш.
Това пък особено много се харесва на местните търговци
Друг интересен факт, който прави впечатление, е това, че у гърците липсва онова гостоприемство, което е особено характерно пък за другата предпочитана за почивка съседка Турция. Ако беше толкова тежко положението, както бива описвано, в хотелите, магазинчетата за дрехи и сувенири и най-вече по таверните и ресторантите би следвало собствениците и персоналът да се въртят около посетителите в очакване да изпълнят всяко тяхно желание, преди още да е изречено. А не е така!
Единични са местата за хранене на остров Тасос, на които те посрещат много топло и дружелюбно. Те пък за сметка на това имат такса обслужване от около 2 евро. В магазините за дрехи и сувенири безмълвно те наблюдават, докато си избираш какво да купиш. Не си правят дори труда да са достатъчно убедителни, когато си разколебан дали да си вземеш нещо, или не. За отстъпки и дума да не става. 
Но туристите предпочитат да събират тен в Гърция не заради обслужването, а заради
кристално чистото и топло море, в което плуваш заедно с рибките
малките семейни хотели, спокойствието и тишината. Не е за пренебрегване и фактът, че в Гърция туристите ползват чадър и шезлонг на доста по-ниски цени от тези по родното Черноморие. Повечето плажове се стопанисват от заведенията, разположени на крайбрежната улица, като на плажа в близкото до Лименария селце Пефкари е нужно само да си поръчаш напитки от 3 до 5 евро и да се наслаждаваш цял ден на безплатна сянка. Плажовете са перфектно поддържани, чадърите не са наблъскани един до друг, има достатъчно място и за свободно плажуващи. А на острова селцата не се отличават по нищо от градчетата. Всичко е добре подредено, чисто, преобладава зеленината, а не бетонът. 
Ако кризата в Гърция беше действително като описваната, повечето българи, които живеят или работят там, щяха отдавна да са се запътили към родните си места. А те нямат такова намерение, защото въпреки понижаването на доходите, в Гърция определено живеят по-добре от нас.
Сънародниците ни са добре приети от гръцките работодатели, а и са доста по-работливи
в сравнение с тях. Ани е чистачка в тризвезден хотел в Пефкари и работи от 7 до 15 часа, като получава безплатно закуска и обяд. Доволна е, защото заплатата й е 800 евро, а реално с колежката си имат да почистят по 20 стаи. Мнозина други нашенци успяха да си устроят живота там и да се трудят срещу добри пари.  
Битуващото мнение, че гърците са мързеливи и предпочитат българи да им работят, определено отговаря на истината и това ясно проличава при обслужването във всички ресторанти и таверни. В кухнята на всяко заведение има поне по една българка, която вече се е научила на тънкостите на гръцките ястия. За да не се цапат покривките и да не се налага постоянно да ги сменят и почистват, сервитьорите поставят по едно хартиено покривало с карта на гръцкия остров, който е с обиколка по суша 100 км. Освен това ти носят едно панерче със салфетки и прибори, които сам трябва да си сервираш. Същото се повтаря и в един от големите пристанищни градове в Гърция - Кавала, който е на 20 километра от острова, където изображението на хартиената покривка просто е по-различно. Едва ли манталитетът им ще се промени, след като Еврозоната поиска от гърците да се реформират. По обед, когато слънцето е най-силно, една част от магазините затварят врати.
В събота Кавала опустява, всички магазини, дори и някои хранителни, удрят ключа
Грешно се оказва и твърдението, че заради кризата в Гърция туристите ще се радват на по-евтини почивки. Промяна в цените на почивките няма, освен ако не са тип „последната минута“, каквито обаче се предлагат навсякъде. През последния месец изгодните ценови предложения заваляха, включително и за родното ни Черноморие, а туристическите сайтове и агенции се надпреварват да предлагат по-голям процент отстъпка. Сред нашите курорти също има закътани оазиси с много зеленина, където не се налага да заделяш 30 лева за чадър и шезлонг, да се спречкваш с пияни и дрогирани младежи и до ранни зори да ти дъни музика. 
На влизане в България през третия по натовареност пункт на българо-гръцката граница Илинден ситуацията е далеч по-спокойна в сравнение с Маказа. Отново не липсват колите с румънска регистрация, които сякаш са завладели навсякъде, но опашките са драстично по-малки.
Всъщност едно е сигурно - гръцкият туризъм не трябва да се бори с кризата, а срещу неверните предубеждения и злонамерени коментари. 
Оказва се, че гърците си остават по-добре от нас, с по-високо качество на живот, а бедните българи за поредна година ще подкрепят туристическия сезон в Гърция. При това с удоволствие, защото там морето е всичко това, което у нас с малки изключения вече не е.