Над 300 русенски самодейци заминават за участие в 11-ия национален събор на българското народно творчество „Копривщица 2015“. Той ще се проведе от днес до неделя в местността Войводенец край и преминава под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. 
Русенските певци и музиканти ще се изявят на Пета сцена на събора. Това са 17 певчески групи за автентичен фолклор, 5 коледарски групи и десет индивидуални участници, които бяха определени от журито с председател проф.Николай Ненов, директор на Историческия музей, за участие в Копривщица. Това стана по време на 46-ото издание на фолклорния събор „Златната гъдулка“, когато се проведе и регионалният етап за участие в Копривщица 2015. 
На националния събор пък техните дарби и усърдието им да съхраняват оригиналния фолклор непокътнат ще оценява жури, в което влизат проф.Елена Кутева, д-р Камен Дончев и д-р Ива Станоева. Общо русенската програма на представянето на самодейците е около четири часа. По-голямата част от русенци ще бъдат настанени в палатковия лагер на събора, други са си резервирали места в съседни населени места. Община Русе е осигурила два автобуса за своите представители на събора, които са повече от 100 души.