Счетоводителка, която въртяла сметките в кметството и училището в Горно Абланово успяла да източи около 120 000 лева от двете учреждения. По груби сметки за 5 години финансистката успяла да прибере в джоба си бюджета на селото за 1 година и половина, тъй като годишното финансиране на Горно Абланово е в рамките на 60 000-70 000 лева. Дупката в общинския бюджет на Борово лъснала след разпореден от кмета на общината Георги Георгиев вътрешен одит.
„Назначих проверка на второстепенните разпоредители на средства, след която се появиха данни за източване на бюджета чрез фиктивни счетоводни операции. Подадох сигнал до Сметната палата, държавната финансова инспекция и прокуратурата“, обясни за „Утро“ Георги Георгиев.
След намесата на кмета стартирала проверка, която през 2012 година констатирала, че липсват около 120 000 лева от общинския бюджет. Още тогава счетоводителката Даниела П. признала вината си и върнала част от откраднатото - 20 000 лева. Преди броени дни финансистката превела по сметката на община Борово и останалите близо 100 000 лева.
„По случая има дело за длъжностно присвояване в особено големи размери, което обхваща периода от 2007 до 2012 година. Разследването по него е приключило и предстои делото да бъде решено“, заявиха на запитване на „Утро“ от Русенската окръжна прокуратура. И уточниха, че тъй като щетите в размер на около 120 000 лева са възстановени, счетоводителката ще отговаря пред закона по текст, който предвижда по-леко наказание. В противен случай я чакаха между 10 и 20 години затвор.