50-годишният Атанас А. и 30-годишният му племенник Георги Г. се сдобиха с присъди на първа инстанция за укрити 123 500 лева ДДС при строежа на търговски комплекс „Родина“. Всеки от тях да изтърпи по 1 година и половина условно с 3 години изпитателен срок, реши състав на Русенския окръжен съд, като не им наложи предвидената от закона конфискация на имущество. Присъдата може да се обжалва и вероятно защитата на двамата ще се възползва от това, тъй като адвокатът им докрай твърдеше, че клиентите му са невинни и трябва да бъдат оправдани. Причината - те са били маската на въртящата се престъпна дейност около строителния обект, а двигателят й е бил друг.
Според прокуратурата Георги, който е бил един от управителите на строилата комплекса фирма „Даско интернешънъл“, е бил подпомогнат от Атанас в избягването на плащанията към държавата. Така между юни 2006 и юли 2011 година на 7 пъти посочил неистини в данъчни декларации и оформял счетоводни документи с невярно съдържание.
По време на съдебните заседания и разпитите на свидетели обаче изникна името на небезизвестния Венцислав Ангелов-Чикагото. Според работници на строителния обект и представители на фирми именно Ангелов е бил фигурата, която се е занимавала с проекта и е движила сделките, като реално той е бил истинският началник. Чикагото не оспорва, че той е бил свръзката между инвеститорите - арабите от „Ел Хатиб“ и фирмата, строила търговския център - „Даско интернешънъл“. Оспорва обаче, че е замесен в по-нататъшните бизнес отношения между дружествата и строежа на комплекса. Неговият племенник Анатоли Дамянов пък бил вторият управител на „Даско“. И двамата обаче участваха в делото само като свидетели и срещу тях обвинения не бяха повдигнати, тъй като не са открити доказателства черно на бяло, че са отговорни за укриването на данъци.
„Няма спор, че Венцислав е уговорил инвестицията, свързал е страните, а Георги и Атанас са имали несъществени роли. Венцислав е избрал счетоводителката на фирмата и подхода за осчетоводяване на документите. Управителите Георги и Анатоли, които тъкмо били навършили пълнолетие, рядко идвали на обекта и по-скоро били използвани от опитни играчи, тъй като не разбирали в какво се замесват“, посочи в пледоарията си адвокатът на Георги и Атанас като помоли съдът да ги оправдае. По време на делото се чуха коментари, че двамата мъже са натопени и са типичен пример за бушони, които обикновено гърмят докато в същото време основните играчи остават безнаказани.
„Няма спор, че Атанас е бил строителният специалист, който е щял да изгради комплекс „Родина“ и е бил представен пред инвеститора „Ел Хатиб“. Той е нареждал плащания към различни фирми. Авансово преведените 393 000 лева са били усвоени без да са издадени фактури и без да са осчетоводени. По време на строежа на търговския център са наемани фиктивни подизпълнители, нямало е наети работници на трудови договори“, посочи в пледоарията си пък прокуратурата, след като направи леки корекции по отношение на обвиненията срещу двамата.
Георги и Атанас за пореден път не проявиха интерес към делото срещу тях и дори не дойдоха в съдебна зала. 
Преди да прочете присъдите, съдът разпита и последните свидетели по делото. Те потвърдиха впечатленията си, че Чикагото е участвал в строежа на комплекса. Повечето от представителите на наети фирми за работа на обекта обясниха, че са били завлечени с пари, които и до днес не са им платени.