Русенският митрополит Наум гостува на архиепископа на румънската епархия Ръмник Варсануфий. Българският архиерей бе придружен от игумена на Басарбовския манастир архимандрит Антоний и русенския свещеник Кирил Синев.
Домакинът отведе своите гости в манастира „Козия“, който е побратимен с Басарбовския манастир, за което Варсануфий връчи и официално писмо с одобрение от епархийския съвет на Ръмник.
В румънската обител, датираща от 14 век, в момента се изработва иконостасът, който ще бъде дарение от архиепископ Варсануфий за новия храм „Преображение Господне“ в манастира в Басарбово.
Иконостасът се изработва от черешово дърво и до два месеца трябва да бъде готов и да пристигне в обителта на брега на Русенски Лом. 
Гостите и домакините направиха поклонническо посещение също в девическия манастир „Остров“, в обителта „Стънишоара“ и в манастирския храм „Св.Георги“ и пещерата на св.Неофит в манастирските околности. Те разгледаха и новата църква „Възкресение Господне“ на Социално-филантропичния център „Възраждане на Ловищя“ в община Раковица.