Дългогодишната битка на общината да получи собствеността на Лесопарка и Западен парк „Приста“, за да ги превърне в атрактивни зони за отдих, вече е спечелена, след като вчера правителството прие решение за замяна на 2223 дка държавни гори с 3866 поземлени общински горски имоти. Заменените терени се намират в землищата на Долно Абланово, Хотанца, Ново село, Николово и Русе.
Тази замяна, която толкова години се опитваме да направим, за да може Русе да има своя крайградски парк и да се изградят зоните за отдих в близост до града, е факт. 
Поредната мечта на русенци е сбъдната, каза кметът Пламен Стоилов.
Той припомни, че първите успешни стъпки са направени по време на миналото правителство, когато благодарение на депутатката Ферихан Ахмедова общината взе собствеността на долепеното до язовира в Николово малко езеро, както и собствеността на езерото с лилиите. За съжаление по чисто политически причини тогава успешно подготвената замяна беше провалена, посочи той. Стоилов определи случващото се като възтържествувала справедливост и допълни, че когато се работи екипно между кмета, народните представители и правителството и когато има доверие в кметския екип, нещата се случват. 
Това е един от хубавите и щастливи дни за Русе, защото тази замяна я желаеха всички. Всички обичаме хижа „Приста“ и Текето. За съжаление, на нито едно от местата не можехме да инвестираме и стотинка предвид това, че те не бяха собственост на общината. Сега имаме възможност да започнем с проектирането още тази година на зоната за отдих в района на хижа „Приста“, коментира Стоилов и допълни, че има идеи там да се направят плажове със спасители, със съответните необходими атрибути, които трябва да има. 
По отношение на Николово той каза, че амбицията на администрацията е да се изгради модерен и красив крайградски парк и зона за отдих. В момента сме в доста напреднала процедура да получим собствеността и на Чифлишкото езеро, което ще ни даде възможност за едно комплексно проектиране в неговата зона, територията между двете езера и язовир Николово заедно с горите, които в момента стават наша собственост, за да направим една изключително атрактивна и модерна зона за отдих, обясни кметът.
Чифлишкото езеро е собственост на Министерството на земеделието и горите, но ведомството не може да го стопанисва. То е опасно, тъй като е каскадно и е над Николово. Стоилов посочи, че езерото трябва да се източи, наносите от тиня да се изчистят и да се направят съответните процедури за възстановяване на езерото, което ще отнеме 1-2 години. Той обаче бе категоричен, че Чифлишкото езеро, както и това в Николово ще се използват само и единствено за спорт и отдих на русенци. Така ще се реализира и желанието на риболовците в града и техните семейства, които искат да има къде да отидат в горещините, за да се разхладят, спортуват и плуват. 
По отношение на финансирането на крайградските зони по европейски програми кметът коментира, че на този етап общината е закъсняла по трансграничната програма, а по „Регионално развитие“ вече има ориентация по колко и какви проекти ще кандидатства. Ще търсим едно поетапно изграждане на тези паркове в годините. Първо ще се направи цялостният проект и оттам етап по етап ще го правим. Ако има вариант за ползване на европейски средства, ще се възползваме, каза още той. 
Стоилов посочи, че предстои проектирането, след което и изграждането на зоокът или зоопарк, който трябва да отговаря на съответните изисквания. Дали ще бъде зоокът или зоопарк е предвидено да се чуе мнението на гражданите и на Общинския съвет. Реалното е в края на следващата година, като имаме готов и одобрен проект, да заложим финансиране и 2017 година да го правим. След като го направим, ще си върнем и мечките, които ще бъдат в условия, отговарящи на всички европейски стандарти, каза кметът.