65-годишен пенсионер и 57-годишният му другар смениха тезата, че са търсили стари железа за издаване на вторични суровини и признаха, че са ровили за археологически обекти. 
Двамата съмишленици от Тутракан бяха спипани на 29 май тази година около 14.40 часа в римската крепост в местността Калето край Ряхово. Екип на сливополското полицейско управление заварил единия от мъжете упорито да копае с лопата, а другия да обикаля с металотърсач. 
След като обясненията, че са бедни и нямат пари за хляб и сноват да изкарат някой лев от скрап не минали, заловените признали, че всъщност са търсили антични ценности. Така 2 месеца след хващането им в крачка те направиха пълни самопризнания и предпочетоха доброволно да получат присъди, като сключат споразумения с прокуратурата. Всеки от иманярите се сдоби с наказание от по 10 месеца условно с 3 години и половина изпитателен срок. Те ще се разделят с оръдията на труда си - двата металотърсача и двете лопати. В полза на държавата ще бъде отнета и плячката им - 11 различни предмети, между които медни римска и късноримска монети и оловни предмети. Наказанията са окончателни.