Интересът на русенци към програмата за безплатно саниране на жилищните сгради нараства. До момента са регистрирани 26 сдружения на собственици, като всички са одобрени за целево финансиране и вече са сключили договор с Община Русе.
Последният договор е от 31 юли и е за блок „Изола планина“ на ул. „Изола планина“ 11. 
21 пък са вече подписаните тристранни договори за саниране на сгради в Русе между Общината, Българската банка за развитие и областната управа.    
Това показват данните от регистъра в сайта на Общината, актуализирани за последно на 31 юли.
Последните контракти са от 2 юли и са за бл. „Кирил и Методий“ в кв. „Възраждане“ и бл. 2 в Мартен. Да сключат договор с банката и областния управител Стефко Бурджиев очакват още пет сдружения. 
Междувременно стана ясно, че има 12 кандидати по обществената поръчка за техническото обследване и изготвянето на паспорти на 20 сгради за саниране. Сред тях са русенското ДЗЗД „Рафаилов-Билдконсулт“, което включва софийската фирма „Рафаилов Консулт“ и русенската „Билдконсулт“, както и Русенска строителна борса, сред чийто управители е бившият зам.-кмет по строителството Велизар Ранев. В поръчката са участвали и четири софийски фирми - „Супер К“, „Стройнорм“, „Арен“ и „Арка консулт“. Останалите кандидати, които искат да изготвят паспортите на 20 сгради за саниране, са хасковската „Ен Ар Консулт, плевенската „Еврострой РН“, варненската „Тийм Експертс“ и добричката „Билдконтрол“. Консорциумите „Евроенергия Плевен“ и „Контрол 05-ЕНКОН“ са другите двама желаещи да получат обществената поръчка. Тя е на стойност 1 433 484 лева без ДДС, а срокът за изпълнение е 50 дни.