Откриването на ловния сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина ще бъде на 8 август (събота), съобщи Изпълнителна агенция по горите. Ловуването се извършва само с писмени разрешения по образец, в които се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя на лова,  номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел дивеч. 
Групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч се извършва в събота, неделя и в дните обявени за официални празници, а на водоплаващ дивеч  - след 1 януари и в сряда. Групово ловуване и лов на мигриращ дивеч е позволено само през деня - един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.
Задължително е спазването на установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет, съгласно Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча. Разрешен е ловът на пъдпъдъци до 15 бр., на гривяк и гургулица - до 10 бр., на горски бекас и обикновена бекасина - до 10 бр. Забранява се използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.
Във връзка със зачестилите в последните години смъртни случаи и наранявания на ловци при ловните излети е необходимо стриктно спазване на нормативната уредба и правилата за безопасност при ловуване.