Русенската публика има шанса първа да види голяма част от програмата на Моцартовите празници в Правец, които започват на 13 август. Фестивалът ще бъде открит с една от най-интригуващите опери на Волфганг Амадеус Моцарт - мистичната „Вълшебната флейта“ в постановката на Русенската опера под диригентската палка на Ивайло Кринчев. 
Този спектакъл русенци ще видят още тази седмица - на 8 август, събота, в салона на операта от 19 часа. В музикалната творба, която е зингшпил - в нея се редуват диалози и пеене, доминират откровени масонски елементи /знайно е, че самият Моцарт, както и авторът на либретото Емануил Шиканедер, са били масони/. В постановката участват Симона Кодева, Мария Цветкова, Георги Султанов, Владимир Василев, Пламен Бейков, Теодора Чукурска, Йоланта Николаева, Петя Цонева, Даниела Караиванова, Алек Аведисян и др. 
На 11 август русенци ще станат свидетели на друг акцент в програмата на правешкия фестивал - в салона на операта те първи ще видят музикално-танцовия спектакъл „Реквием“ по последната творба, написана от великия композитор. Постановката е изградена от режисьора Огнян Драганов така, че да се превърне във впечатляващо представление, като при това не наруши цялостната музикална структура на драматичното произведение. Хореографията е на директора на русенския балет Силвия Томова, а към оперните солисти Беса Лугичи от Косово, Снежинка Аврамова, Николай Моцов и Ивайло Джуров в спектакъла се включва също и актрисата Бойка Велкова. Диригент и в Русе идния вторник, и в Правец на 15-и ще бъде италианецът Карло Донадио. 
Русенското участие в Моцартовите празници не се изчерпва с двете постановки, напротив - именно Русенската опера доминира цялата програма. На 14 август оркестърът на операта ще изпълни творби на Моцарт, Паганини и Чайковски, а на 16 август гала концертът „Класика и поп“ отново е поверен на солистите, оркестъра и хора на русенския музикален институт. Концертът е посветен на 70-годишния юбилей на голямата българска оперна прима Христина Ангелакова, която е и инициатор на летния фестивал край езерото в Правец.