55-годишен личен лекар ще се изправи пред съда, след като прокуратурата го обвини в немарлива работа, от която е последвала смъртта на негов пациент.
Според държавното обвинение общопрактикуващият лекар не е направил пълна предварителна оценка на здравословното състояние на болния човек, за да му окаже своевременни и адекватни медицински грижи. Освен това не му осигурил медицинска помощ в съответствие с постиженията на съвременната медицина, нито е назначил всички подходящи за него изследвания и консултации, съобразно състоянието му - клапно протезиран болен.
Вместо това лекарят предприел лечение, което не било съобразено със заболяването на пациента и приеманите от дълго време от него медикаменти, след което се стигнало до фаталния край.
Неправилното лечение, за което прокуратурата твърди, че има данни и е довело до смъртта на болния, е траело само 2 дни - между 10 и 12 септември 2012 година.
Ако бъде признат за виновен, докторът може да бъде осъден на до 5 години лишаване от свобода.
По аналогично обвинение - заради немарливо изпълнение на служебните задачи, което доведе до смърт, преди няколко месеца бе осъдена медицинска сестра. 28-годишната служителка в урологичното отделение на МБАЛ-Русе бе наказана с 8 месеца условна присъда с 3 години изпитателен срок.