Софийският градски съд отложи с един месец решението за екстрадицията на члена на съвета на директорите на "Техномаркет" Николай Китов в Италия, предаде репортер на БГНЕС.

Съдийският състав с председател Атанас Атанасов се съгласи с искането на защитата, че италианската страна не е предоставила достатъчно информация относно конкретните факти, отнасящи се до участието на Китов в престъплението, за което се иска неговата екстрадиция. Такива факти не са предостави в достатъчна степен в европейската заповед за арест, издадена от италианската страна, прие СГС.

Съдия Атанасов постанови още и в срок от 1 месец да бъде изготвен нов превод от италиански на европейската заповед за арест като се съгласи със защитата, че в настоящия момент в превода съществуват двусмислия и неясноти. Следва да се поиска и повече информация за текстовете от Наказателния кодекс на Италия, по които е обвинен Китов.

СГС постанови и да се даде от италианската страна гаранция, че след изслушването му в Италия Китов ще бъде върнат за изтърпяване на мярката за неотклонение и евентуалното наказание в България. Ново заседание по делото за екстрадирането на Китов беше насрочено за 14 септември от 13:30 часа. До тогава Китов остава с мярка под парична гаранция от 10 000 лева, като съдът не уважи искането на прокуратурата за преразглеждане на мярката.

"Това е дело срещу българския износ, тъй като се инкриминира дейността на българските износители. Ако това се допусне, ще бъде прецедент", каза пред журналисти преди заседанието самият Китов. Според него един бълагарски износител, който е направил "правилен" износ за европейска държава - проверил е данъчния номер, сверил е неговата валидност и т.н., му се вменяват полицейски функции да знае какво правят получателите на стоката след това.

"Това са действия, които ако бъдат допуснати, ще са бъдещ удар срещу всички фирми износителки в България", каза той и обясни, че "Техномаркет" изнася за Италия и за страни от Европейския съюз без ДДС. "Между фирмите в Европа се продава без ДДС, тоест българската фирма няма никакъв шанс да открадне ДДС", подчерта той.