Преминаването на Дунав мост се превърна в истинско изпитание за нервите на хиляди шофьори и пътници. Ситуацията е силно усложнена от няколко дни заради засиления трафик на автомобили от Румъния и ремонтни дейности, пише “Монитор”.
Традиционно в края на юли и началото на август граждани от северната ни съседка масово тръгват на почивка за курортите в България, Турция или Гърция. Мостът се задъхва и от мащабната реконструкция в румънския участък, където колите се движат в едната лента.
Преминаването на Дунав мост в пика на натоварването може да отнеме часове. Един километър е колоната от чакащи автомобили и тирове на самото съоръжение в българската му част, колкото всъщност е и нейната дължина. Заради ремонта в другата половина опашката се вие от началото на моста към граничния пункт на Гюргево. Неприятно изненадани остават тези, които бързат за полети от летището в Букурещ. Ако са подценили ситуацията на Дунав мост, вероятността да си изпуснат самолета е много голяма.
От събота в пиковите часове румънските гранични власти пропускат само леки автомобили. Българските им колеги също дават предимство на леките коли, излизащи от страната, след което пропускат тежкотоварните. Заради задръстванията от МВР препоръчват на шофьорите алтернативните маршрути през Свищов, Дунав мост 2, Дуранкулак и Оряхово.
Гранични служители коментират, че същата картина ще се получи и в края на август, когато румънските граждани започнат да се прибират от почивка в родината си. Потърпевши от чакането на моста негодуват, че е недопустимо властите да не предвидят напрежението, което неминуемо ще се създаде при извършването на такъв мащабен ремонт. Имаше идея да се възстанови временно фериботната връзка между Русе и Гюргево, докато вървят дейностите в румънската част на съоръжението, но това така и не се случи.