Русе вече има пътническо корабче за разходки по дунавското крайбрежие. От вчера пасажерът „Русчук“, собственост на Дунавски драгажен флот, притежава всички необходими документи за превоз на хора. Подобен кораб за разходки в Русе няма от поне 10 години.
„Русчук“ е с 66 места и ще се използва за местни круизи, разходки и тайм чартъри, каза вчера пред „Утро“ капитанът Керчо Абрашев. На борда му има закрит ресторант на долна палуба с бар и открит на горна палуба, където пушачите могат да си пият кафето. Там обаче не се сервира алкохол, тъй като стълбите /трапът/ са много стръмни и пийнал човек може да пострада по тях, уточнява капитанът. Освен него за удоволствието на пасажерите се грижат още механикът Теодор Велев и барманката Габриела Нишанян.  
Цената за група от 66 човека е 300 лева за 1 час до Дунав мост и обратно. Ако пасажерите са по-малко на брой, билетите са 10 лева за деца до 12 години и 15 лева за възрастни. При положение, че групата иска да се разходи само 30 минути, цените са наполовина, обясни председателят на Борда на директорите в ДДФ Валери Иванов. Круизите на „Русчук“ в русенската акватория са всеки ден от 18 часа, а в събота и неделя екскурзиите са от 10.30 и от 18 часа. Организирани плавания могат да се правят и до Стълпище и Ряхово.
Пасажерът престоява на борд до водния ресторант „Понтона“ на понтон №10 и работи съвместно с него за набиране на организирани групи за екскурзиите. Отделно разходки могат да правят индивидуални граждани, но при положение, че се съберат поне 20 души. 
Корабът е на 7 години, произведен е в румънската корабостроителница в град Черна вода. Мощността му е 300 к.с. и се движи със скорост до 18 км/час. През последните пет години той е бил собственост на Драгажния флот в Силистра и под името „Дръстър“ е обслужвал тамошни туристи. В края на юни Валери Иванов го купува от колегата си и от вчера го предоставя за разходки в русенската акватория.