Една от най-мощните и авторитетни търговски вериги „Метро“ се превърна в поредното прикритие на телефонните измамници. Преди това в тази роля бе вкарана търговската верига „Зора“, която веднага се разграничи и посъветва никой да не дава пари на представящи се за нейни служители извън магазините й. Очаква се и „Метро“ да реагира по сходен начин.
В понеделник в 9.30 часа на домашния телефон на 88-годишен русенец се обадил мъж, който се представил за директор на „Метро“ и обяснил, че племенникът му е поръчал 10 климатика за социални домове, които са пристигнали. За да бъдат запазени обаче, спешно трябвало да се даде капаро, а племенникът в момента пътувал към Русе и нямало време за изчакването му.
Старецът се хванал на въдицата и попитал 3000 лева стигат ли, след което веднага му казали, че от магазина ще изпратят човек да вземе сумата. Дядото опаковал 1000 евро и 1050 лева и ги дал на непознат мургав мъж. А вечерта се чул с племенника си и разбрал, че е излъган.
Заради новата вълна телефонни измами вчера от МВР пуснаха предупреждение към хората да не се доверяват на телефонни обаждания за пострадали близки или за причинени катастрофи и да не дават по никакъв повод пари на непознати. Ако някой по телефона настоява да му дадете пари, незабавно се обадете на тел.112, съветват от МВР.