- Г-н Стоилов, преди броени дни, по време на откриването на Спортната зала, стана ясно, че Русе е избран за Eвропейски град на спорта през 2016 г. Какво ще донесе това на нашия град?
- Безспорен факт е, че Русе се развива с високи темпове и избирането ни за Европейски град на спорта е поредното доказателство за това. Това, че Европа се спира на Русе, означава две неща: първо - изключителна възможност за града ни да утвърди и развие масовия спорт и второ - огромна отговорност към русенци за създаване на условия за активно участие в спортна дейност, привличане на нови инвестиции и инфраструктурни проекти. Основна цел през 2016 г. е да насърчим физическата активност във всички възрастови групи, включително и сред хората с увреждания. 
През следващата година спортният календар на града ще бъде наситен с нови и интересни събития в сферата както на професионалния, така и на масовия спорт. Тези иновативни и модерни прояви ще привлекат много посетители от страната и чужбина, което от своя страна ще развие местния бизнес. Доказано е, че всяко евро, инвестирано в европейски град на спорта, се възвръща като 14.8 евро от инвестиции в свързани бизнес сектори, в това число хотелиерство, ресторантьорство, развлекателни индустрии, недвижими имоти и т.н. По този начин Русе ще се утвърди като спортен център на Дунавския регион.   
- Колко са активно спортуващите хора в Русе и какво ще се промени през следващата година?
- В местните клубове и организации спортуват около 20 000 души от всички възрастови групи. За мен обаче е много важно да обръщаме внимание и на най-малките. Ето защо ние продължаваме да работим, за да предоставяме по-добри възможности за изява и спорт на русенските деца, защото всяко евро, инвестирано в спорт, намалява с три евро изразходваните средства за здраве.
В следващата година, присъдената ни титла не само ще доведе до редица промени, а и ще отвори нова страница в развитието на спортната дейност в Русе. Да бъдем граждани на град, който носи титлата „Европейски град на спорта“, преди всичко означава да сме участници и зрители на 365 дни спорт. 
- Какви инвестиции са направени в Русе през последните години, които касаят спорта?
- През последните 4 години в спорта и спортната база на Русе вложихме повече средства отколкото за последните 30 години, взети заедно. Инвестирахме в реконструкция и модернизиране на спортната инфраструктура, свързана с професионалните и приоритетните за Русе спортове. Вече разполагаме със съвременна лекоатлетическа писта, сертифицирана с Клас А2 от Международната организация на лекоатлетическите федерации. Обновяваме Градския стадион. Активно работим за подобряване състоянието на материално-техническата база за развитие на спортовете стрелба с лък, лека атлетика, кану-каяк, борба, гимнастика, футбол, фехтовка, тенис на маса. 
С откриването на „Булстрад Арена“ Русе ще има възможността да бъде домакин на десетки спортни състезания от най-висок ранг и културни събития на световно ниво. Залата ще предостави изключително благоприятни условия за развитието на града, привличайки стотици хиляди туристи годишно, талантливи спортисти и личности. Наред с това обновихме и изградихме над 100 детски площадки, а над половин милион лева годишно отделяме от общинския бюджет за подпомагане дейността на спортните клубове. 
- В писмото си председателят на журито г-н Лупатели казва, че Русе е за пример в сферата на спорта, но все пак какво предстои да се подобри през следващите години?
- Продължаваме да работим със същите темпове. Предстои ни реализацията на много амбициозни проекти като изграждането на спортен комплекс със закрит плувен басейн, нови фитнес съоръжения и още детски площадки. През следващите години ще обновим залата за борба в Спортен комплекс „Локомотив“ и Гребната база „Липник“, както и ще реконструираме Спортен комплекс „Дунав“, изграждайки нови спортни съоръжения и обслужваща сграда. Обсъждаме и възможностите за нова тренировъчна лекоатлетическа база в Спортен комплекс „Ялта“ и разположенията на предстоящите за реализация фитнес и спортни площадки, които включват и специални уреди за хора с увреждания. За любителите на колоезденето сме предвидили 14 километра вело мрежа. Планираме и атракциони на открито като байк парк и стена за катерене. Инвестициите в младежка спортна инфраструктура предвиждат изграждане на Европейски младежки център с мултифункционални зали и спортни съоръжения, както и леглова база за спортисти. С осъществяването на тези проекти ние ще променим изцяло облика на Русе, предоставяйки възможност за масов спорт на открито.
- Какви събития се очакват? 
- Както казах очаква ни една силна спортна година, в която заемат място турнири с дългогодишни традиции и много нови спортни дейности в различни направления. През 2016 г. ни очакват и много срещи с професионални спортисти, с ветерани, с деца и младежи, с хора с увреждания, които ще станат част от общата идея за масов спорт. 
В залите и терените на Русе ще се проведат международни и национални състезания по лека атлетика, баскетбол, волейбол, художествена гимнастика, борба, бадминтон и тенис. През 2016 г. спортният календар на града е ориентиран именно към масовия спорт, към русенските граждани. Затова за тях са предвидени състезания по конен спорт, ориентиране, тенис, футбол, водни спортове, триатлон, шахмат, акробатика, фехтовка, спортна стрелба, маратон, колоездене и др. В сферата на атрактивните и екстремни спортни събития са включени състезания по източни бойни изкуства, моторни спортове, водни спортове, авио- и корабомоделизъм, риболов, ролерфестивал и скейтбординг, фигурно пързаляне. Ще станем свидетели и на много стрийт-събития, в които културата и спортът вървят ръка за ръка. Сред тях са второто издание на парада на ретро автомобили, градски турнир по фигурно колоездене, който за първи път в Русе ще представи виртуози на колела, ще има улични акробати и артисти, пленер „Спортът и градът“, аукцион за спортни трофеи, Международен турнир по спортни танци за световната ранг листа, WORLD OPEN за стандартни танци и INTERNATIONAL OPEN за латиноамерикански танци.
- Според Вас на какво се дължи успехът Русе да е Европейски град на спорта през 2016?
- Всички положихме огромни усилия, за да подготвим една силна и убедителна кандидатура. Тук особено ценен беше приносът на спортните клубове. Затова бих искал да изкажа своята благодарност към спортните деятели, защото ние спечелихме титлата „Европейски град на спорта“ именно с тяхното огромно желание и стремеж за развитие, които за щастие бяха забелязани и оценени от членовете на журито. 
Този успех е поредното доказателство, че когато сме в един отбор, можем да побеждаваме заедно!