Приключиха археологическите разкопки, които екип на археолога от Историческия музей Върбин Върбанов направи по поръчка на частен инвеститор. Както „Утро“ писа, за първи път частна фирма, в случая „Травика“ ООД, възлага проучване на терен, върху който възнамерява да строи. Комисия, изпратена от Министерството на културата, регистрира финала на проучването и скоро ще се произнесе по крепостната стена на Сексагинта Приста.
Проучването на новия отсек на югоизточната крепостна стена, изградена през 4 век сл.Хр., разкри интригуващи находки. Стената е с дължина 20 м, на места е висока над 7 метра. Сред откритите монети и керамика от 4-11 век сл.Хр. впечатлява керамична глава на Дионис. Открита е също керамика от 10-11 век - времето на ранносредновековното българско селище, а от османския период има изобилие на фини стъклени съдове, внесени от Западна Европа. Преди време в други части на Сексагинта Приста бяха открити бутилки с надпис Cognac /коняк/, както и бутилки от Бордо, съдове за емфие, порцелан от Великобритания.
От музея съобщиха, че продължават вече трети сезон разкопките на селищната могила при село Бъзовец. Откритите досега находки са датирани от 4800-4550 г. пр.Хр. Миналата година екипът археолози с ръководител Димитър Чернаков, който прави проучванията там, беше представил план на къща на два етажа. По всяка вероятност първият полуетаж е бил вграден на определена височина, каза директорът на РИМ проф.д-р Николай Ненов. През септември археолози от Русе и техни колеги от страната ще работят на средновековната крепост Червен, където ще бъде изследван нов парцел.