Процедурата за избор на проектант на пътя Русе-Велико Търново е в ход и се надявам още през септември да започне проектирането, ако няма обжалване на процедурата. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред бТВ. Кандидатите да направят проекта са цели 11.
„Ние сме предложили 6 варианта на трасе, между които проектантите трябва да изберат, да направят всички проучвания и проекти, за да можем да изберем. Срокът на тези проектанти ще бъде около 9 месеца, 270 дни, с всички проучвания, с всички варианти на проектите, на преминаване“, каза Павлова.
„Проектираме магистрален габарит, магистрален участък Русе-Велико Търново, дължината е 103 км, индикативната стойност е 250 млн евро, защото участъкът е тежък, има тунели, има виадукти много на брой, много на брой съоръжения и пътни възли. Така че това е един много сложен участък, но аз се надявам през 2017 година да може да започнем строителството“, подчерта министърката на регионалното развитие и благоустройството.
Трасето ще бъде разделено на лотове. Приоритетно ще се започне с изграждането на трасето Русе-Бяла, което не спира да взема жертви и е прочуто в цялата страна като Отсечката на смъртта.