Един традиционен елемент от облеклото на българката - пафтите, са главният герой в книгата на етнографката Надежда Цветкова. Изданието „Пафти в българските музеи“ бе представено вчера в Историческия музей, където авторката е работила на длъжността „Връзки с обществеността“. 
Книгата представя различни видове пафти, които могат да се видят в 13 български музея. Ценността на изследването на Надежда Цветкова се допълва от факта, че в изданието са включени над 400 илюстрации, каза директорът на музея проф.Николай Ненов. 
Пафтите са женски ориенталски накит, много характерен за българската национална носия. В майсторската изработка личат различни мотиви и сюжети, най-разпространени са растителните изображения, както и животинските, най-вече с акцент върху птиците. Пафтите са били изработвани от злато, сребро, с инкрустации на седеф или кост и дори камък.
Характерни за облеклото на омъжената жена, макар и по-рядко от началото на ХХ век се срещат пафти за моми и момичета. Те са традиционен подарък за годеж от годеника за невестата му.