Твърде рехав бе вчерашният протест на русенския бизнес срещу въвеждането на такса „Отговорност към обществото“, която ще оскъпи тока им с 15-20 на сто. От заявилите участие 24 фирми свои представители пратиха едва 12, с    ред които „Фазан“, „Маркам“, „Овергаз“ и др. Протестиращите не надхвърляха 30 човека, които се опитваха да компенсират малкия брой с колоритна атмосфера и повече шум от барабани и свирки.
Шествието премина от Западната промишлена зона, където се намират повечето от предприятията, до площад „Батенберг“. Участниците носеха и плакати с надписи „Да на реформите, не на кражбите в енергетиката“, „Не“ на повишаване на цената на тока, „да“ на трайно истинско решение на проблема на енергетиката“ и др. 
Протестиращите посочиха, че няма никаква справедливост в решението цялата икономика да плаща по-скъп ток, за да има повече пари за неколцина избрани производители на електроенергия, които получават преференциални цени. 
Хората по улиците мислят, че това не ги засяга, но не са прави - увеличението на тока за фирмите ще доведе до поскъпване на абсолютно всички стоки и услуги, както и до загуба на работни места. Допълнителните разходи ще се калкулират в себестойността на продукцията и услугите, ще се вдигнат цените на хляба, сиренето, бирата и всичко. Бизнес средата продължава да се влошава, много дребни предприемачи просто ще спрат да работят, други ще уволнят хора или ще се изнесат от България в други държави, където средата е по-добра, обясни председателят на Русенска стопанска камара Красимир Ениманев.
Повишението на тока ще увеличи себестойността на чифт чорапи с 5%, изчисли изпълнителният директор на „Фазан“ Мирослав Чапанов. В повечето сделки поръчките печели офериращият цена с 1-1,5 цента по-ниска. Вероятно ще загубим голяма част от клиентите в Турция и вместо 5 млн. чифта ще произведем 2,5 млн. Това значи, че ще трябва да уволним 50 човека, посочи той.