12% ръст на сумите, похарчени с кредитни карти за първото полугодие на 2015 г. спрямо същия период на 2014 г., сочат данните от анализ на една от най-големите банки у нас. Особено осезаемо е увеличението на трансакциите на ПОС терминали в търговски обекти, където ръстът е с над 26% спрямо същия период на миналата година. Същевременно, размерът на сумите за теглене на пари в брой намалява с 14% на годишна база, а средната сума на покупка с кредитна карта намалява с 17%, което означава, че клиентите ползват все по-често кредитната си карта за ежедневни покупки.
На първо място по обороти с кредитни карти са супермаркетите, бензиностанциите, следвани от магазините за черна и бяла техника, мебели и дрехи.
Над 25% от всички трансакции са в чужбина, а трансакциите онлайн или за плащане на комунални услуги се покачват с над 20% всяка година.
Противно на очакванията, мъжете в портфолиото на банката правят повече и по-големи покупки от жените с дял от 60% в общата сума и 53% от броя покупки. Жените от своя страна теглят много по-често пари в брой от мъжете, като делът на техните тегления е 74% от общата сума и 76% от трансакциите.