Гъста димна пелена, придружена от неприятни миризми, заля вчера в ранния следобед крайбрежната зона и голяма част от центъра на Русе.
Пушеците, заради които се дишаше трудно, а видимостта в града бе чувствително намалена, вдигнаха на крак различни институции, а телефон 112 прие множество тревожни обаждания от граждани.        
Неофициално от противопожарната служба предположиха, че е възможно талазите да идват от съседна Румъния, а по-късно това бе потвърдено от Регионалната инспекция по околната среда и водите.
„Причината за задимяването е запалване на стърнища след жътва на територията на Румъния. Това се вижда с невъоръжено око от покрива на съседните на инспекцията високи сгради. Посоката на вятъра е запад-югозапад, което позволява разнасянето на миризмите. Данните от Автоматичната измервателна станция „Възраждане“ са отчели повишени стойности серен диоксид в периода 13-15 часа, но няма превишения на пределно допустимите концентрации. Неприятните миризми създават усещане за доскомфорт, но не представляват опасност за човешкото здраве“, съобщиха от РИОСВ.
Паленето на стърнища е забранено със закон, защото така се унищожава хумусният слой и се уврежда почвата, но това е най-евтиният начин за разчистване на вече ожънати парцели и стопаните се изкушават да драснат клечката, а после да твърдят, че огънят е тръгнал поради нечия небрежност - например заради подхвърлена от неизвестен незагасена цигара.