Как съвременните млади и креативни писатели могат да продължат галерията от характери, създадена от нобеловия лауреат Елиас Канети, обясниха вчера от едноименното дружество. Това стана по време на представянето на проекта „Да продължим да пишем „Слуховидеца“ на Елиас Канети“, който е посветен на 110-ата годишнина от рождението на писателя. 
Инициативата бе представена от Анастасия Новикова и председателя на дружеството проф.Пенка Ангелова. Те отправиха покана към днешните почитатели на таланта на нобелиста да опишат характери, които са ги впечатлили. Като модел могат да ползват сборника „Слуховидецът“, в който роденият в Русе писател е събрал нетрадиционни понятия за 50 характера като Имеблизеца (Der Namenlecker), Славоизпитателят (Der Ruhmprufer), Злорадосвежият (Der Schadenfrische) и други. 
Авторите днес могат да измислят характер и да го опишат по модела на Канети. Творбите ще се събират една година, а след това МД „Елиас Канети“ ще ги издаде в сборник. Проектът бил представен и на дъщерята на Канети - Йохана, която пожелала успех на амбициозното начинание. Повече информация за проекта има на сайта eliascanettiprojekt.org.