Смартфоните „изяждат“ лаптопите и таблетите, като се превръщат в най-търсената технологична стока, купувана на изплащане в България. През първата половина на 2015 г. покупките на „умни“ мобилни телефони са се увеличили с 60% в сравнение със същия период на 2014 г. Това показва най-новото издание на популярната класация „Топ 10 на изплащане“ от БНП Париба Лични Финанси, България.
Смартфоните се изкачват на втора позиция, като изместват лаптопите, които падат на 3-то място. Наблюдава се по-слабо търсене на мобилни устройства като лаптопи и таблети. През първото полугодие на 2015 г. молбите за закупуване на преносими компютри са намалели с 23%, a на таблети с близо 35%.
8 от 10-те стоки в класацията са по-евтини в сравнение с първата половина на 2014 година. Цената на най-търсените смартфони е намаляла с 10%, телевизорите са с около 30% по-евтини, а цената на лаптопите е близо с 20% по-ниска. Най-голям е спадът при таблетите - 40%. Тази тенденция може се обясни с това, че все повече българи пазаруват стоки, които са в промоция.