Денис Димитров се отказа по неволя от участие на балканското първенство в румънския град Питещи /1-2 август/. Причината е, че най-добрият български спринтьор получи контузия на турнира „Вулпев-Бахчеванов“ в Пловдив. Там състезателят на „Локомотив“ /Русе/ стана първи с 10, 34. Медиците квалифицират травмата му като лека, но Димитров и треньорката му Валя Демирева решиха да не рискуват. Така Денис пропусна една от възможностите да покрие норматив за участие на световното първенство в Пекин и за Олимпиадата в Рио де Жанейро. Ако иска да участва на тези форуми, той трябва да пробяга 100 метра за 10,16 секунди. 
Въпросното време е личен рекорд на Денис отпреди 2 години. Най-добрият му резултат през този сезон е 10,18.
Най-силното българско постижение в тази атрактивна дисциплина - 10, 13, принадлежи на Петър Петров. Спецовете обаче са на мнение, че денят, в който Димитров ще „надбяга“ Петров, не е далеч.  
„Локомотив“ /Русе/ все пак ще има представители на балканското първенство в Румъния. Инна Ефтимова ще бяга на 100 и 200 метра, а Петя Дачева ще спори за медалите на дълъг и троен скок.
Междувременно стана ясно, че „железничарката“ Радостина Стоянова приключи участието си на турнира „Вулпев-Бахчеванов“ с втори медал. След като финишира втора на 100 метра, тя стана вицешампионка и на 200 метра.