22 контактни деца със заразените от салмонелоза малчугани в ЦДГ „Радост 1“ са носители на болестта, съобщи вчера за „Утро“ д-р Искра Генева, която замества излязлата в отпуск директорка на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова. 16 от тях са в първа група, останалите 6 са от втора група. Това се е разбрало в петък, когато са приключили изследванията на всичките 65 деца на възраст от 4 до 6 години от двете групи. Заразените са отстранени от детската градина и са насочени за лечение. Информацията е изпратена в Министерството на здравеопазването и в Националния център за заразни и паразитни болести.
Салмонелозата в градината гръмна миналата седмица. Първоначално информацията бе за пет заразени деца, но впоследствие изследванията са открили още двама малчугани със симптоми на болестта и една учителка, която е била в контакт с тях. Тя и още три деца са били настанени в Инфекциозно отделение, но вече са изписани на домашно лечение. Нови деца или такива, които са отсъствали по време на епидемичния взрив на салмонелозата, не се приемат в градината.
Проучванетно засега сочи, че заразата е плъзнала по битово контактен път, а не от нарушен хранителен режим, подчерта д-р Генева. Причината още се води неизвестна, макар че натежава предположението, че болестта е внесена от дете, което е било на почивка с родителите си в чужбина. Това обаче не е потвърдено. Прокуратурата и полицията продължават проверките си по случая.