Бившата резиденция на Тодор Живков в лесопарка „Липник“ отново отваря врати в петък, но вече като луксозен дом за възрастни хора. Ремонтиран основно и напълно преобразен, комплексът, който помни паметни срещи на бившия Първи с Николае Чаушеску и други височайши приеми, се превръща в привлекателно място за „златната възраст“. 
В петък в дома ще се настанят първите десет от всичките тридесет обитатели, които ще създадат уникален за България модел. Те ще бъдат и основатели на тази общност, обясни мениджърът на проекта Лучана Узунова.          
Тъкмо основателите ще създадат правилата, по които ще съществува домът, а тази своеобразна „конституция“ ще спазват свято всички останали, които по-късно ще се заселят тук, каза Узунова. 
Основателите ще имат правото да одобряват желаещите да се присъединят към тях - това е нужно, за да се изгради истинска общност от съмишленици с общи интереси и предпочитания. Всъщност, именно това правят основателите - поставят основите на този дом, на това семейство, добави Лучана Узунова. Всички заедно ще избират персонала, който да работи в дома, ще определят графика с различните дейности, ще планират екскурзии, спорт, посещения на изложби, театри. Миниклубове по интереси ще обединяват възрастните, които са пристрастени към шах, табла, или бридж, за почитателите на танците ще се организират вечери на валса, в календара ще присъстват изяви със стари градски песни, народни песни и какво ли още не. 
Идеята е да се направи всичко възможно, за да се чувстват обитателите на този необичаен дом добре и пълноценно, обясняват авторите на иновативния социален проект. Затова и названието на тази общност-семейство е „Да заживеем заедно“ - име, заимствано от популярен френски филм.
Очаква се за отварянето на вратите на бившата резиденция в Русе да пристигне и министърът на социалната политика Ивайло Калфин. 
Резиденцията бе купена през юли миналата година за 394 000 лева от мощната спедиторска фирма „Тива Ком“ и веднага след това бе обявено, че ще се превърне в старчески дом от нов тип - с безкомпромисно качество на живота в него. За управлението на бившите покои на Тодор Живков компанията е създала специална фирма „Резиденция Липник“ ЕООД, в чийто предмет на дейност фигурира „предоставяне на социални дейности и услуги“. Неин управител е един от съдружниците в „Тива Ком“ - Теодор Димитров.