Кандидатите за кметове на три общини в Русенска област са утвърдени на заседанието на националния съвет на БСП, стана ясно вчера. Националното ръководство на социалистите подкрепи кандидатурите на Божидар Йотов за кмет на Русе, на Кольо Келерджиев за кмет на Бяла и на Ивайло Иванов за Две могили. 
Йотов и Келерджиев имат добър опит в местната власт, за Иванов тази изборна есен ще бъде първата му битка за такъв пост. Прави впечатление, че БСП не залага на сегашния кмет на Две могили Николай Христов, който преди четири години спечели с червена подкрепа.
Трите кандидатури са издигнати на общински конференции на местните структури на БСП, обясни за „Утро“ Божидар Йотов. Социалистите издигат своите предложение и ги гласуват с таен вот. Тепърва ще има конференции в още пет общини в областта, като най-скорошната е тази в Иваново. След това номинациите също ще бъдат утвърдени на национално ниво. 
Със сигурност ще имаме кандидати за кметове във всички общини, увери Йотов. Русенските социалисти допускат възможността някъде в селата да нямат свой кандидат, а да подкрепят издигнат от друга политическа сила.