С шествие от ТЕЦ „Изток“ до кръговото кръстовище в района на Дунав мост, където движението бе блокирано за кратко, протестираха вчера петдесетина служители на „Топлофикация Русе“. С действията си те искат отмяна на задължителната ежемесечна вноска от производителите на електрическа енергия в размер на 5% от приходите от продажба на ток във фонд за компенсиране финансовия дефицит на НЕК, въведена с промените в Закона за енергетиката. 
С възгласи „Не даваме 5 процента“ енергетиците стигнаха до кръговото пред Дунав мост, където според уговорката си с полицията спряха движението за около 10 минути. След това пътят бе разчистен и протестиращите без инциденти се прибраха обратно в предприятието.
„Искаме отмяна на предвидените в закона за изменение и допълнение на закона за енергетиката промени, касаещи създаване на фонд „Сигурност на електроенергийната система“, както и запазване на работните места на работещите в дружеството и в сектор енергетика и редовно получаване на пълните трудови възнаграждения“, заявиха от инициативния комитет за провеждане на протеста.
Синдикалните лидери Любомир Керимов и Тодор Дечев съобщиха, че вече има закъснение в изплащането на ваучерите за храна. По техни изчисления тези 5 на сто данък или такса ще доведат до свиване на фонд „Работна заплата“ с 30 на сто.
Днес те отново ще проведат шествие до Дунав мост в интервала между 11 и 12 часа. Ако протестът не постигне резултат, действията ще се пренесат в София пред министерството на енергетиката.