„Пламен Стоилов направи това, което е мечта на много русенци, това, което е важно за бъдещето на хората и региона. С последните реализирани инфраструктурни обекти все повече градът може да се сравнява с Малката Виена. На хората не им остава друго, освен докато се разхождат в Русе да поздравяват кмета и администрацията му“. С тези думи зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов мотивира решението на Изпълнителната комисия на партията да застане зад кандидатурата на Пламен Стоилов за втори кметски мандат. Той бе на посещение в града, за да представи кандидатите за кметове на партията в областта. На срещата присъстваха и депутатите Пламен Нунев, Светлана Ангелова и Свилен Иванов.
„В предишната кампания ми омръзна да давам обещания, беше ми трудно. Кой е вярвал, че ще стане спортната зала например? Сега вече е лесно, има го екипа. Продължаваме с летящ старт. През втория мандат темпото ще бъде още по-бързо“, заяви Стоилов.
Трима са кандидатите в Русенско, които досега не са били издигани за кметския пост. Това са Валентин Панайотов в Борово, Христина Ефтимова в Две могили и Димитър Денев във Ветово.
„Човекът-душа“ в Борово, който откликва на всеки проблем - така Цветанов определи Валентин Панайотов. 55-годишният дебютант в кметската надпревара е изпълнителен директор на месопреработвателно предприятие. През 2007 година става общински съветник в Борово, година по-късно - местен ръководител на партията, а от 2011-а е председател на Общинския съвет.
52-годишната Христина Ефтимова, която допреди близо година беше председател на Общинския съвет в Две могили, вече също гледа към кметския пост. Нейната е единствената дамска кандидатура, затова Цветанов я нарече „единственото цвете в отбора на ГЕРБ в Русенска област“. Ефтимова е собственик на счетоводна къща в Две могили. Била е секретар на общината.
Убедителна победа на ГЕРБ във Ветово предвеща Цветанов, въпреки трудностите в местното електорално ниво. Там за партията ще се състезава 43-годишният юрист Димитър Денев, който бе заместник кмет на сегашния градоначалник Георги Георгиев. Самият Денев се представи като един от учредителите на ГЕРБ. До 2011 година е бил общински съветник, след това местен ръководител на партията, а към момента е прокурист на „Ветовска гора“ ЕООД.
За кметското място в Бяла, както и преди 4 години, ще се бори Димитър Славов. В Сливо поле кандидатът на ГЕРБ ще е същият като на миналите местни избори - Валентин Атанасов. Настоящият кмет на Иваново Георги Миланов е издигнат от партията за втори мандат.
Цветанов определи като положително, че всички общински структури са били единни и са издигнали по един кандидат. Предстои Изпълнителната комисия на партията да се произнесе с избраните кандидати за общински съветници.