Наближава краят на жътвата на есенниците в Русенска област, но вече е ясно, че добивите и приличната изкупна цена ще донесат добри приходи на земеделците. Навреме падналите валежи донесоха добри резултати при пшеницата, особено при нивите в сливополска, русенска и ветовска общини. Там средните добиви варират между 550 и 600 кг/дка, което при моментните изкупни цени от 290-300 лв./тон продукция носи най-добрия доход от обработваните ниви за последните 3 години. Това коментират от русенското дружество за покупко-продажба и арендуване земеделска земя „Русе ленд“. 
В отделни землища и при засяването на по-нетрадиционни сортове пшеница добивите стигат и над 700 кг./дка. В останалите общини на областта реколтата от пшеница също е добра, макар и при по-ниски средни нива - около 500 кг/дка. 
Като цяло, за разлика от миналата година няма големи пропаднали площи с пшеница и съответно загуби за земеделците. Остава открит въпросът колко време да се задържа продукцията и кога е най-печелившият момент за продажба. Не е изключено при повишеното предлагане да настъпи известен спад в изкупната цена на есенниците, тъй като отлични добиви се отчитат не само в Русенско, но и в цяла България. От друга страна последните прогнози сочат, че държавите-членки на Европейския съюз, ще приберат 305 млн. тона зърно, което е с 21 млн. тона под миналогодишния рекордно висок показател. Неблагоприятно въздействие върху бъдещите добиви оказа сухото време в края на пролетта и началото на лятото в много европейски държави.