31% е реалният ръст на продажбите на недвижими имоти през първо тримесечие на 2015-а, отчете Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ). С толкова са се увеличили и вписаните ипотеки. Вече се появява и дефицит на луксозни имоти, но пък новото строителство също има раздвижване, както и пазарът на зелено.
Русе е един от градовете, в които търсенето се движи от млади семейства, които се насочват основно към 2- и 3-стайни жилища. Под 1% от сделките се осъществяват с кредит, купувачите почти винаги имат събрани парите и плащат сумата веднага. 
От сдружението, което от годни се опитва да въведе регулация на пазара, съобщиха, че са готови с доброволния публичен регистър на агенциите и фирмите, които упражняват тази дейност. В момента се изпробва електронната система, което ще даде възможност на бизнеса да осветли дейността си, а на потребителите да са информирани в избора си на посредник.
На специална пресконференция в присъствието и на представители на арбитражния съд НСНИ представи най-актуалните към момента лоши практики при продажби и наем на жилища. Една от най-честите злоупотреби е една агенция да взема обява от конкурент и да я публикува със същите снимки и информация, без за това да са информирани собственикът или другата агенция да е позволила. Друга лоша практика е публикуване на нереални снимки на имота, който се предлага, или да се предлага на една цена в основната част на обявата, след което в описанието да се говори за друга. Лоша практика е и посочване на един район на локация на предлаганото жилище, като впоследствие да става ясно, че жилището се намира на съвсем различно място. Офериращите недвижими имоти, често злоупотребяват и с информацията относно инфраструктурата на имота, в който се намира, реалното разстояние до ключови спирки на градския транспорт или училища, паркове, магазини и детски градини и т.н. Много честа практика с цел нелоялно привличане на клиенти е да се намаля нерегламентирано цената на една оферта без съгласието на собственика. Това се прави умишлено, ескалира и започва да става масов процес, защото дава нелоялни предимства.
От НСНИ са изготвили препоръки с конкретни предложения към имотните портали за нанасяне на корекции в системата за рекламиране на имоти. Целта е да се създаде възможност на агенциите за недвижими имоти да се придържат към изискванията на ЗЗП и ЗЗК и да предоставят добра информираност на потребителите.