Паметникът на родения в Русе нобелов лауреат Елиас Канети бе открит точно на 110-ия рожден ден на писателя. Половин час преди да започне церемонията на площада, който носи името на нобелиста, започнаха да се събират хора. Актьори, облечени в костюми от началото на миналия век, се разхождаха по площадчето, а млади художници от Представителството на Съюза на българските художници в Русе довършваха пейзажи върху молбертите под погледите на русенци. 
Празникът започна с цитати от есета и романи на Елиас Канети, които в изпълнение на актьорите напомняха за творчеството на литератора. Сред официалните гости бяха кметът Пламен Стоилов, областният управител Стефко Бурждиев, Русенският митрополит Наум, председателят на международно дружество „Елиас Канети“ проф.Пенка Ангелова. Специално за откриването от София сутринта бяха пристигнали отново авторът на паметника Георги Чапкънов и дарителите от център СИОНЕС Александър Чакмаков и Лазар Мурджев.
Бъдете щастливи вие, русенци, жители на този прекрасен град, пожела Чапа и отново изрази радостта си от шанса да извае от метал образа на нобеловия лауреат.
За мен е висока чест да направя едно скромно дарение в родния град на моята баба и да допринеса с това дарбата на големия творец Георги Чапкънов да радва русенци, като им напомня за именития писател, роден в Русе, каза Чакмаков. 
Щастлив съм, че настъпи този ден, тъй като считам, че бяхме в дълг към нашия велик съгражданин, подчерта в словото си кметът Пламен Стоилов. Когато говорим за свободния дух, трябва да помним, че най-мощният двигател на този свободен дух е именно Канети, посочи той. 
Тримата - кметът Стоилов, скулпторът Чапкънов и дарителят Чакмаков, дръпнаха бялото платно и откриха паметника. Много официални гости и обикновени русенци поднесоха цветя. Букет положи и областният Бурджиев, който връчи благодарствени грамоти на дарителите Чакмаков и Мурджев.