Близначетата на 51-годишната русенка, за чието раждане съобщи преди дни „Утро“, са стабилни и засега остават под наблюдение. Това съобщи вчера началникът на Акушеро-гинекологичния комплекс д-р Георги Хубчев, който направи операцията, за да се родят момченцата, заченати ин витро. И майката, и бебетата са добре, коментира д-р Хубчев.
Както „Утро“ писа, на 30 януари главният акушер-гинеколог на Русе преценил, че за да се предотвратят възможни рискове и за родилката, и за децата, се налага секцио. Така на бял свят се появяват 1500-грамовият Марио и с 200 грама по-лекият Васко. Щастливата майка е 51-годишната треньорка по джудо в русенското спортно училище „Майор Атанас Узунов“ Силвана Кисьова. Тя от дълги години е мечтала да изпита тръпката на майчинството и е успяла да забременее чрез ин витро процедури в столична клиника.
Д-р Хубчев е лекарят, който преди около 4 години помогна на най-възрастната засега родилка в България да роди - 62-годишната тогава д-р Красимира Димитрова даде живот на две момиченца, също заченати ин витро. Тогава бебетата бяха с далеч по-миниатюрно тегло: Жаклин тежеше едва 500 г и оцеля само 43 дни, но сестричката й Мери /900 г/ често може да бъде видяна на разходка по русенските улици заедно с грижовната си майка. През септември миналата година отново екипът на д-р Георги Хубчев зарадва други русенци - Севдие и Ерхан Ахмедови, които се сдобиха с 4 близначета, заченати също чрез изкуствено оплождане.
Създаването на ин витро център е отдавнашна мечта на шефа на АГ-комплекс. Според него Русе има необходимост от такъв център. Специалисти, които са готови да преминат нужното обучение, също не липсват. Нещата опират до „детайл“ във вид на около 350 000 лева.
Срещаме разбиране и от ръководството на МБАЛ, и от страна на кмета на Русе Пламен Стоилов, надяваме се то да получи и конкретното финансово изражение при първа възможност, коментира д-р Хубчев. Той е убеден, че най-подходящото място за подобен център е именно държавният акушеро-гинекологичен комплекс. В момента в страната съществуват най-вече частни ин витро клиники, единствената държавна е в Бургас, Русе има шанс да направи вторият такъв център, смята лекарят. 

Щастливата майка: Далеч вече не съм първата, която се решава на такава стъпка

Майката на близнаците Марио и Васко Силвана Кисьова е треньорка с 25-годишен стаж под егидата на Спортното училище и клуб „Дунав“. Завършила е Националната спортна академия и не само създаде куп държавни шампионки в джудото, но сама постигна своя международен връх като бронзова медалистка на световно първенство по самбо. Една от нейните възпитанички - Галена Касърова, пък стана световна шампионка по самбо за девойки. Сред най-известните й състезателки, достигнали до националните отбори, са Ина Милева, сестрите Петя и Наталия Сариеви.

Георги ХРИСТОВ - Силве, здравей! Честито!
- Благодаря!
- Както винаги успя да ни изненадаш!
- /Смее се/. Нали знаеш, че аз съм по изненадите.
- Така е.
- Пък и едва ли става дума за чак толкова голяма изненада. Далеч вече не съм първата, която се решава на такава стъпка.
- Как се чувстваш?
- Добре, ако изключим, че още се борим с тъй наречените атипични проблеми.
- Ти ще се справиш. Стискаме палци за тебе и юнаците!
- Дано!
- Е, ще се видим напролет, когато се разхождаш с бебешката количка. Желаем ти всичко най-добро!
- Дай боже!