Пъстър и шумен китайски квартал, който посреща Новата година по лунния календар - в това се превърна в събота следобед „Канев център“, където столичният институт „Конфуций“ и Русенският университет организираха зрелищо тържество за традиционния в Поднебесната империя Празник на пролетта. Червени фенери и златисти надписи върху задължителните за всяко празненство в Китай алени транспаранти пресъздаваха атмосферата от далекоизточния колос. Във фоайето китайски калиграф изкусно изписваше български имена върху шумоляща хартия и ги поднасяше с поклон на гостите. До него две момичета с дръпнати очи демонстрираха изкуството на чайната церемония, а на входа в залата други девойки, българки, без да показват колко им е студено в традиционните китайски роклички, раздаваха талончета за празничната томбола.
Същинското тържество започна с поздравителни речи, в които всеки от изказващите се счете за свой дълг да направи отправки към китайските философи и мъдреци и да припомни значението на древната традиция в Китай Новата година да настъпва по лунния календар. Всички речи звучаха на български и в превод на китайски, за да бъдат разбрани от дузината представители на КНР. Не липсваха и оригинални включвания. Областният управител Венцислав Калчев показа китайска дикция с „хян ли ма“ - названието, с което са титуловани най-изявените интелектуалци, заместник-ректорът на Русенския университет проф.Ангел Смрикаров прочете свое ново стихотворение /“Празнуваме с китайските другари, разменяме си мисли мъдри, стари...“/, зам.-кметът на Русе Страхил Карапчански пък поднесе статуетка на кон на проф.Гу Уейпин, китайската директорка на института „Конфуций“, а на нейния български хомолог Антония Цанкова - поздравителен адрес.
Под оглушителен звън на чинели и думкане на барабанчета бе изпълнен старинният Танц на лъва и дракона, който даде официално началото на концерта. Демонстрации на китайски бойни изкуства от спортен клуб „Калагия“, песни и танци изпълниха ученици от СОУ „Васил Левски“, традиционни за далечната държава артистични изпълнения демонстрираха гости от института „Конфуций“.