С какво Наталия Къснеделчева, преди Казакова, е по-известна на русенци - с бизнес кариерата си начело на „Винпром Русе“ или с политическите си изяви като едно от лицата на НДСВ в региона, вероятно никой не би могъл да определи. За нея самата тези две нейни превъплъщения предизвикват съвсем различни чувства. С успехите си като мениджър, получил и множество отличия на национално ниво, тя естествено се гордее. Докато участието в политиката й носи само горчивото чувство на разочарование. Някога кандидат за кмет и за депутат от НДСВ, сега Къснеделчева е категорична, че повече с партии и избори няма да се занимава. И че харесва много повече себе си в ролята на жена и майка, отгледала и възпитала децата си.
Децата, казва Къснеделчева, въпреки че в действителност има само едно нейно дете - синът й Владимир от първия й брак с Тодор Ташков. Има за своя и Кристина - доведена дъщеря от втория й брак с адвоката Анатоли Казаков. Виждат се често, кръстница е на дъщеря й. И двамата вече са поели по своя път - Владимир е завършил магистратура в София и сега работи в банка. Кристина е в отпуск по майчинство, иначе е юрист.
Успях да съхраня прекрасни отношения с Кристина, не съм се опитвала да заместя майка й, а да бъдем приятелки. Същото мога да кажа и за Владимир - той ми е най-добрият приятел, казва Къснеделчева. С двамата си бивши съпрузи също поддържа съвсем коректни отношения. След първия си развод работи 15 години в една фирма с бившия си мъж. Не е прекъснала и връзките с адвокат Казаков. Категорична е обаче, че никой не трябва да остава цял живот обвързан в един брак без съдържание, в който се чувства нещастен, а трябва смело да продължи напред. А смелите крачки напред в нейния живот не са никак малко - и в семейството, и в бизнеса, и в политиката.
Наталия Къснеделчева е от стар русенски род, с над 100-годишна история.
Фамилията дава дядо Неделчо, известен с ниския си ръст
Късият Неделчо, както му казват, става родоначалник на Къснеделчеви. Той е един от героите в събитията около историческата кървава сватба на Саафет и Йордан през 1910 г. Бракът на туркинята, приела името на града - Руска, за българин, вещаел крах на дипломатическите усилия на самообявилия се за владетел на България цар Фердинанд да бъде признат от турския султан. Ето защо правителствена заповед за връщане на момичето на неговите родители породила сблъсък между полиция и граждани. Денят бил Сирни Заговезни, когато в Русе има карнавал. Войската и полицията нападат карнавалната сватба и двете страни дават жертви, като убитите са близо 30.
Един от тези, защитавали правото на всеки да обича и да сключи брак с когото иска, е прадядо ми Неделчо. Има го на снимка в читалище „Зора“, разказва Къснеделчева. Може би от него тя е наследила упорития характер, с който взема важните решения в живота си сама, без да пита никого и без да се съобразява с чуждото мнение.
Едно от първите такива решения за младата Наталия е, когато
като студентка в Свищов е пратена на бригада в русенския винпром
20-годишната бъдеща икономистка застава на поточната линия и работи в бутилирането. За неин късмет обаче точно в този момент целите отдели „ТРЗ“ и „Личен състав“ на завода са впрегнати в работа за изготвяне на нови електронни квалификации на персонала и имат нужда от помощ. Научил, че в бригадата има студентка от Свищов, тогавашният директор Минчо Минчев разпорежда тя да остави бутилките и да се захване с документите. Доволен от работата й, в края на бригадата той предлага на студентката да мине на задочно обучение, като започне работа в завода. Наталия не мисли дълго и се съгласява. Решението взема сама, въпреки че родителите й не са съгласни. Подкрепят обаче станалото вече самостоятелно свое момиче и от този момент нататък тя гради сама живота си.
Вторият ключов за кариерата на Къснеделчева момент идва през 2004 г., когато „Винпром Русе“ е закупен от руска компания. Като възпитаник на Руската гимназия с перфектен руски, опит в маркетинга и дипломи по финанси от Свищов и право от Русенски университет, тя е естествен избор за дясна ръка на новите собственици и скоро е назначена за изпълнителен директор. Тогава назначението на жена за шеф в този бранш се смята от мнозина за странно хрумване. Още повече, когато самата тя признава, че
новият директор на винзавода всъщност изобщо не пие вино
Оказва се обаче, че по-важни за бизнеса са другите управленски качества, които Къснеделчева очевидно притежава предостатъчно. Винпромът, доста ошушкан от предишните собственици, които отмъкват и повечето му клиенти, бързо възстановява позиции, разработват се нови търговски марки и пазари. Златните медали от ежегодното изложение „Винария“ стават утвърдена традиция за „Винпром Русе“.
Добрата работа на новия директор получава признание в няколкото поредни награди, които получава от Лозаро-винарската камара и други институции. През 2008 г. Къснеделчева става Бизнесдама на годината в конкурса на едно най-популярните дамски издания „Ние, жените“, а на следващата година получава и специалната му награда за инвестиция.
Покрай женските движения Къснеделчева влиза в политиката през лятото на 2005. Енергичната бизнесдама
привлича вниманието на Меглена Кунева
и получава оферта да се включи в кандидатдепутатската листа на НДСВ. Сама поисква място в средата на листата.
Бяхме няколко човека от бизнеса, които искахме да помогнем като известни лица, но без никакви амбиции да влизаме в парламента, спомня си Къснеделчева.
На частичните избори през есента Наталия Казакова е кандидат за кмет от НДСВ и получава 5400 гласа, като почти до края на деня социологическите проучвания я пращат на балотаж с фаворита от БСП Божидар Йотов. В крайна сметка обаче тя остава на трето място, изпреварена с 64 гласа от независимия Велизар Ранев, получил рекордно количество бюлетини от три секции в Селеметя.
Неочакваният обрат на кметските избори е разочароващ, но истинският удар Къснеделчева получава преди следващите парламентарни избори. Тогава НДСВ предпочита за листата си пред нея доста компрометирания в очите на русенци бивш областен управител Мария Димова, срещу която по-късно бяха повдигнати редица обвинения за злоупотреби.
Къснеделчева се чувства употребена
затова се оттегля от НДСВ и политиката.
Оказа се, че всички усилия, средства и време, които хвърлям, нямат смисъл, защото политическата сила, за която го правех, си избра за лица хора, които не се вписваха в представите ми за начин на работа и отношения с хората. В България да бъдеш независим политик, да не бъдеш маша на някого, това нещо е почти мисията невъзможна. Винаги съм предпочитала сама да вземам решенията и да нося отговорност за тях. В бизнеса това по може да се случи, отколкото в политиката. Затова избрах бизнеса, казва Къснеделчева. Признава, че още я търсят да подкрепя този или онзи. Отбива обаче всички атаки.
Дали би се върнала към политиката? Да, но при условия, които трудно биха се осъществили на този етап. Най-важното от тях е избирателната система да стане чисто мажоритарна. Или да има поне 33% квота за безпартийни, мажоритарно избирани кандидати, които не са свързани с никаква политическа сила. Да се въведе образователен ценз и кандидатите да имат някакво минало, с което да са се доказали.
Не подкрепям битуващата теза, че правилно избраният политик е бедният политик.
Сиромахомилството не е правилната философия
убедена е Къснеделчева. Подобно на мнозина други хора от бизнеса, тя смята, че човек трябва да е осигурил вече себе си преди да тръгне да оправя държавата.
Работила съм по 16-17 часа на ден и съм лишавала сина си от времето ми. За щастие не в първите му години, когато се отдадох на бизнеса, той беше вече поотраснал. Родих го рано, успях да му посветя много време, когато беше малък, и мисля, че това е правилният начин за жените - да родят децата си, докато са млади, да ги поотгледат, докато поизраснат, и после да правят кариера. Това е добре и за отношенията между родителите и децата - разликата между тях не е толкова голяма, споделят си повече, смята директорът на „Винпром Русе“.
Къснеделчева има себе си за успял човек, който харесва живота си и е можал да изгради положение без никакви връзки и протекции. Човек е щастлив, когато е в мир със самия себе си и това е точно моето положение, казва тя. Признава, че има човек до себе си, с който се чувства спокойна и защитена като жена, с когото си имат пълно доверие. Оказва се, че независимо от статута си и нивото, до което е стигнала, винаги е държала да изпълнява женските си ангажименти и не прави компромиси с домакинската си работа. Никога не си е помисляла да наеме домашна помощничка, макар че може спокойно да си го позволи. Смята, че красотата и хармонията в един дом са неща, които само една жена може да създаде.
Обича да готви и да посреща гости
Това ми е единият начин да си избия бесовете - да вляза в кухнята и да се отдам на готвене. Мога да приготвям безброй неща и истински специалитети - от обикновената пържола до банската капама. Вече съм познавач и ценител на вината, имам си любими марки и не са само от моя Винпром, смее се Наталия.
Любимите й ястия включват най-често пилешко или заешко месо. На гостите си тя винаги сервира 5-степенно меню, както си му е редът - салата, предястие, основно ядене, следястие и десерт, всичко приготвено лично от нея.
Това е нейният женски начин за разпускане, но има и друг, който вероятно би допаднал повече на мъжете - влиза в автомобила и с пълна газ препуска по пътищата. Обича мощните коли, сега кара як джип „Фолксваген Туарег“, на който често пробва километража. Много си пада по „Формула 1“ и по най-високите скорости.
Което всъщност не е никак чудно, защото това е истинската Наталия Къснеделчева - устремена право напред, настъпила докрай педала с газта и винаги на максимална скорост.