Комбайни и трактори зареждаха гориво вчера на трите изхода на Русе - за София, Варна и Силистра, и на бензиностанцията в Бяла. По този начин русенските земеделци от Регионалния съюз на фермерите „Дунавско зърно“ се включиха в националната демонстрация, с която искаха да покажат на институциите и гражданите какво ще се случи от 1 септември, ако бъде приета в този си вид Наредба Н-18. Тя ги задължава да монтират нивомери и фискални устройства на ведомствените си колонки или да зареждат на равна нога с всички потребители на публичните бензиностанции.
Колоните с комбайни и трактори бяха по-малки от предварително обявените, но зареждането им пак отне близо 2 часа. На бензинджиите се наложи да слагат допълнителни щрангове, за да могат да напълнят огромните резервоари, достигащи 1500 литра. Другите коли, дошли да заредят гориво, продължаваха нататък при вида на опашките. 
„Едва удържахме колегите, които искаха да дойдат, и ограничихме участниците в демонстрацията до 10-15 на бензиностанция. Иначе в Русе има регистрирани 460 комбайна и 2600 трактора. Това не е протест, а само демонстрация. Но ако не се отменят текстовете в наредбата, ще излезем на реален протест със затваряне на пътища, магистрали и граници“, заяви председателят на Регионалния съюз на фермерите „Дунавско зърно“ Красимир Вълев. От името на браншовата организация, обединяваща 26 зърнопроизводители от областта, обработващи над 350 000 декара, той поднесе извинения на гражданите за причинените неудобства. 
Монтирането на нивомери и фискални устройства ще струва между 18 000 и 25 000 лв. за всеки. Според земеделците зад изискването стои силно лоби, опитващо се изкуствено да увеличи със 180 млн. лева оборота на две фирми, вносителки на такъв тип устройства. Затова от 70-80 марки на пазара в наредбата са изрично посочени само три. „За да ви стане ясно срещу какви хора се борим - това са хора, които могат да вкарат текстове при приемането на Закона за ДДС на 24 декември и могат да пратят НАП на проверки още на 7 януари“, каза Вълев. 
Председателят на „Дунавско зърно“ отново потвърди, че има категорично решение на всички членове на Националната асоциация на зърнопроизводителите да не се купуват и монтират нивомери, дори това да означава трупане на ежедневни допълнителни разходи за зареждане на бензиностанциите. Най-сложен е въпросът с извънгабаритната техника, тъй като за всяко нейно излизане на пътя се иска разрешение и се заплаща такса от поне 70 лева. В тази графа попадат всички комбайни и други машини с ширина над 2,40 метра. Ще плащаме тия пари, но нивомери няма да купуваме, категоричен бе Вълев.