Милиони хора искат, очакват, жадуват, бленуват, лелеят, мечтаят, сънуват, желаят, молят се за най-голямото щастие в света - да станат родители. Но понякога бебето не идва и не идва. В по-стари времена това е страшна драма, но днес за тези хора има надежда, а нейното олицетворение е Луиз Браун.
Тя е първото ин витро заченато бебе
Родена е на днешния 25 юли 1978 в Олдъм, близо до Манчестър. Първата си глътка въздух поема след цезарово сечение. Тежи задоволителните 2,61 килограма и се превръща в световна сензация.
През ноември 1977 година 29-годишната й майка Лесли забременява чрез метода ин витро. Лесли Браун има запушени фалопиеви тръби и в продължение на 9 години със съпруга си Джон правят неуспешни опити да имат дете. Накрая решават да опитат ин витро, въпреки че по това време тази техника на асистираната репродукция все още е на експериментално ниво.
Лечението на Лесли започва още през 1976 година
и 12 месеца по-късно, на 10-ти ноември, гинекологът д-р Патрик Стептоу и физиологът от Кеймбридж д-р Робърт Едуардс успяват да извадят качествена яйцеклетка. Оплождат я в лабораторни условия и след 3 дни я имплантират в матката на Лесли. Преди да постигнат революционния си успех с раждането на Луиз Браун, д-р Патрик Стептоу и д-р Робърт Едуардс имат за гърба си няколко опита на прилагане ин витро техника на двойки с репродуктивни проблеми, но без резултат.
В деня след раждането на Луиз Браун, на официална пресконференция, двамата доктори обявяват пред световните медии, че е родено първото бебе, заченато ин витро - в лабораторни условия, извън човешкото тяло.
Докато щастливите родители позират за снимка с малката Луиз, д-р Стептоу и д-р Едуардс говорят със заслужена гордост за медицинското си постижение. Те споделят пред журналистите, че раждането е преминало успешно, без никакви усложнения.
Д-р Джон Уебстър, специализант при д-р Стептоу, споделя пред Би Би Си за спомените си от онази паметна вечер:
„Бяхме силно притеснени да не би случайно бебето да се роди с някакъв малък дефект
защото тогава хората щяха да мислят, че причината е ин витро технологията“.
За щастие опасенията им се оказват излишни.
Въпреки че Стептоу и Едуардс се опитват да запазят в тайна новината за бременността на Лесли Браун, това се оказва невъзможно.
Репортери от различни точки на света буквално обсаждат болницата, в която Лесли е настанена за раждането. Д-р Стептоу планира то да се случи на 26 юли, но внезапно променя решението си, за да надхитри репортерите. В нощта на 25 юли малката операционна е претъпкана не само от анестезиолози, хирурзи и педиатри, но и от всички специалисти, които са взели участие в осъществяването на ин витро процедурата. С проплакването на Луиз
най-сетне е сложен краят на серията неуспешни опити за оплождане на човешка яйцеклетка в лабораторни условия
Това се оказва повратна точка в съвременната репродуктивна медицина, благодарение на която днес са родени повече от шест милиона бебета.
Уникалното постижение на Стептоу и Едуардс получава световно научно признание през 2010 година с Нобеловата награда за медицина, присъдена именно на професор Едуардс за разработването на технологията за изкуствено оплождане на човешката яйцеклетка. Няколко години след раждането на Луиз Браун, отново чрез метода ин витро, се появява и по-малката й сестра - Натали. Впоследствие тя става първата жена, зачената ин витро, родила свое дете.
Луиз днес е на 37 години, а медийният интерес към нея и към революционното медицинско постижение на Стептоу и Едуардс не стихва.
Независимо от непрестанния шум около нея, Луиз
води съвсем нормален начин на живот и опровергава теориите, че родените ин витро са по-различни
от останалите хора. Тя никога не пропуска да отбележи, че е горда да бъде първото в света родено „бебе в епруветка“ и като такава ежедневно вдъхва надежда на милиони двойки по света, които не могат да забременеят по естествен път, че също могат да бъдат родители.
Сега Луиз живее със съпруга си Уесли (45 години) в дома им в Бристол. Той работи като охранител, а тя - в куриерска служба до излизането си в майчинство през лятото на 2013 година, когато се ражда второто й дете - Ейдън Патрик Робърт - кръстен на хората, благодарение на които Луиз се появява на бял свят.
За съжаление майката на Луиз - Лесли Браун, не успява да види по-малкия си внук - след тежко боледуване тя си отива от белия свят през 2012 г. Лесли ще остане в историята като първата жена в света, родила детето си чрез метода ин витро, а примерът й винаги ще блести като лъч надежда за онези хора, които днес срещат трудности със забременяването и повече от всичко мечтаят да се сдобият с рожба.
По материали от Интернет