Наказателният съдия Пламен Ченджиев е новият председател на Районния съд в Русе. Той беше избран вчера от Висшия съдебен съвет с 18 гласа „за“ и 4 „против“. За поста се бореха още колегата му от наказателната колегия Велизар Бойчев и гражданският съдия Елена Балджиева.
51-годишният Ченджиев започва юридическата си кариера през 1993 година. Два пъти е бил заместник-председател на Районния съд, практикувал е също като адвокат и съдия-изпълнител. Преди влизането си в правната сфера има трудов стаж в бившия завод „Вела Пискова“. Юридическото си образование завършва през 1992 година в Софийски университет. Преди това учи в Математическата гимназия „Баба Тонка“. Роден е в Иваново.
Ръководната длъжност се оваканти, след като изтече вторият и последен мандат на досегашния председател Венцислав Василев.
В концепцията си за стратегическо управление съдия Ченджиев предвижда мерки за увеличаване щата на съдебните служители до достигане на средното съотношение съдии - служители за районните съдилища от областните центрове, с което ще се постигне подобряване бързината и ефективността в работа на съда. Новият председател предвижда и монтирането на електронно информационно табло, обособяване на адвокатска стая и приемане на медийна стратегия.
Кандидатурата на съдия Ченджиев бе подкрепена от членовете на ВСС Даниела Костова, Камен Иванов и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Те се позоваха на доброто съотношение на постъпилите и приключени дела, срочното произнасяне и обявяване на съдебните актове, дългогодишния стаж, гарантиращ добро познаване на процесите в Районен съд Русе, както и управленския му опит като заместник-председател в мандатите на различни председатели на съда. Посочено бе, че Ченджиев демонстрира убедителност в изложението си, притежава ясно виждане за управлението на съда, притежава необходимите морални качества и е получил висока атестационна оценка.
В медийното пространство съдия Ченджиев е популярен най-вече с две от присъдите си по нетипични дела. Той оправда на първа инстанция журналистката от „Утро“ Ася Пенчева по обвинение за клевета. Присъдата му бе потвърдена и на окръжно ниво и влезе в сила. Ченджиев оправда и адвокат Венцислав Точков, който пък бе обвинен за клевета, изречена по време на пледоарията си. Това му решение обаче бе отменено и Окръжният съд осъди адвоката от Велико Търново. Делото обаче още не е приключило, тъй като главният прокурор Сотир Цацаров поиска казусът да бъде възобновен, а Точков - оправдан окончателно.