Днес е един изключителен ден - днес ние сбъдваме поредната мечта на поколения русенци. Това беше едно от най-големите предизвикателства пред мен и моя екип, заяви кметът Пламен Стоилов при откриването на „Булстрад Арена“, което събра снощи в Русе премиерът Бойко Борисов, министрите Лиляна Павлова и Красен Кралев и спортният министър на Румъния Габриела Сабо.
Благодаря на инвеститора Пламен Бобоков, уверен съм, че тази зала е мощен стимул за дребния и средния бизнес и със сигурност ще бъде един от фактите, които утвърждават Русе като град лидер, каза още кметът. 
Церемонията по откриването на дългоочакваната от русенци зала започна с трийсетина минути след обявения час. През това време постепенно местата по трибуните и в централния сектор постепенно се заеха и до 19.30 ч, когато влезе министър-председателят Бойко Борисов и останалите гости и официални персони, залата вече беше пълна. 
При все че концертът на примата на българската естрада Лили Иванова беше обявен с начален час 20.30, почти всички, които си бяха купили билети за първия концерт в най-новата зала бяха предпочели да дойдат по-рано и да станат свидетели на церемонията по рязането на лентата. Така те имаха време да огледат огромното пространство, но и да се разходят и да си купят минерална водичка, безалкохолни напитки, сандвичи и пуканки. На мнозина правеше впечатление, че все още има неща за доизкусуряване, но това не беше в състояние да помрачи радостното настроение на първото събитие в грандиозната сграда, очаквала откриването си повече от 30 години след първата копка.
За освещаването на залата бе поканен Русенският митрополит Наум, който в съслужение със своя гост - Западно и Средноевропейския митрополит Антоний, и свещеници от Русенската митрополия отслужиха молебен. Владиката Наум благослови залата и честити придобивката на русенци.
След благослова 10-годишната Тереза Тодорова вдигна на крака хилядите зрители, като запя националния химн. Първи от официалните лица думата получи кметът Пламен Стоилов.
След него продължи главният инвеститор Пламен Бобоков.
„Победа!“ - възкликна патетично той, като обясни, че откриването на залата е победа за него и брат му Атанас Бобоков, за техните екипи, за русенци, за Русе и за България.
С тази зала ние изградихме третия мост на Дунав, а след влизането на страната ни в Шенген именно тази зала ще се превърне в център на Балканите, увери Бобоков. Той благодари на премиера Борисов и на неговия предшественик Пламен Орешарски, на министрите Лиляна Павлова и Владислав Горанов, на директора на „Булстрад“ Румен Янчев, на партньори и шефове на изпълнителските фирми, справили се с изграждането на мощното спортно съоръжение. Освен това връчи възпоменателни плакети на премиера Борисов, на министър Павлова, на шефа на „Булстрад“ и на кмета Стоилов, когото нарече скъп приятел.
С поздравления към русенци се обърнаха също и министърът на младежта и спорта Красен Кралев, който е дал идеята в залата да се направи музей на спортната слава на Русе, както и колежката на Кралев от Румъния - Габриела Сабо.
Министър Павлова също взе думата, за да подчертае как в последните години Русе е разцъфнал благодарение на близо 200 милиона лева европейски инвестиции и енергичната всеотдайна работа на кметския екип на Пламен Стоилов. 
Когато думата бе дадена на премиера Бойко Борисов, той се зарече да бъде кратък.
Чакаме да излезе на сцената Лили Иванова - най-великото, което имаме в естрадата, обясни той. И като приветства Русе с новата придобивка, припомни, че „само преди няколко години в София нямаше нито една спортна зала, същото беше положението в Пловдив, а и в други градове“. Днес откриваме тази чудесна, че и климатизирана зала, в Русе, каня ви всички да дойдете на 30 август в Пловдив - да открием и там залата, каза Борисов.
Той не пропусна да отбележи събитието на вчерашния ден в национален мащаб - единството, което бе постигнато относно промените в конституцията. Убеден съм, че след днешния ден за България ще има и Шенген, и много инвестиции, коментира Борисов. 
След неговото слово на официалните гости на сцената бяха раздадени ножици, а две девойки опънаха традиционната трикольорна лента непосредствено зад микрофоните. Премиерът и останалите прерязаха лентата под звуците на Одата на радостта - химна на Европейския съюз, изпълнен от талантливите момичета  от детска вокална група „Слънце“ Мира Пуйкова и Виктория Миланова. В този момент взрив от пъстри конфети избухна пред сцената и посипа гостите и зрителите от първите редове. 
Плавен преход от тържествената церемония към втората част на вечерта направи Тереза Тодорова - тя изпя един от хитовете на примата - испанската песен „Камино“. И след това под бурните ръкопляскания на русенци започна първият концерт в най-новата зала - концертът на голямата артистка Лили Иванова.