В продължение на десетилетия рекламният бизнес се крепеше на максимата, че "сексът продава".

Учените обаче доказаха, че сексът не просто няма ефект при промотирането на продукт, а даже напротив - рекламите със сексапилни мъже и жени отвличат вниманието на потенциалните купувачи, пише в. "Дейли мейл".

Оказва се, че хората обръщат толкова много внимание на рекламните лица (или тела), че умовете им са разсеяни с това, като нито очите, нито съзнанието им фиксира продукта, който всъщност трябва да се рекламира, установи ново изследване.

Анализаторите заявиха, че тези техни заключения са новаторски и може би ще се променят общоприетите схващания в рекламния бизнес, че много красивите хора продават.

Така изборът вероятно няма да се свежда само до използването на сексапилни модели и известни личности.

Проучването, обхванало 8489 участници, установява, че зрителите освен това са по-малко склонни да запомнят реклами с явно сексуално съдържание.

Експерти от Държавния университет в Охайо анализирали 53 проучвания, проведени през 2014 г., за да се измерят влиянието на насилието и сексуалното съдържание върху ефективността на рекламата по отношение на памет, нагласа към марката и намерение за покупка.

Те установили, че колкото повече сексапил има в рекламните видеа, толкова повече намалява концентрацията и шансът за покупка.