Институтът по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“ вероятно ще получи обратно за ползване отнетите в полза на „Спарки“ 2000 декара земи. Това стана ясно вчера от изявление на земеделския министър Мирослав Найденов, дадено в отговор на питане на русенския депутат от БСП Добрин Данев. От него се разбра, че Министерството тълкува по свой начин решението на Върховния съд от юли, което потвърди заповедта на ексминистър Валери Цветанов. По новата трактовка съдът е потвърдил отнемането на земите от „Образцов чифлик“, но от това съвсем не следва, че трябва да се изпълни втората част на заповедта, а именно предоставянето на земите на „Спарки“.
По случая още тече прокурорска проверка, но институтът само трябва да поиска отново да му се предоставят тия земи и министърът ще подпише съответната заповед. Ръководството на ИЗС вече е уведомено и ще подготви необходимото заявление, обясни Добрин Данев, който напоследък активно работи за каузата на „Образцов чифлик“.
Остава само да се разбере, дали с новия обрат по проточилия се вече четири години спор ще се съгласи и „Спарки“. Фирмата води дълги съдебни дела, за да получи ценните парцели, които са с лице на пътя Русе-Варна и струват доста милиони.