„Рекет 5%“ - така описаха промените в енергийния закон работещите в „Топлофикация“, които излязоха вчера на протест срещу намерението за въвеждане на ежемесечна вноска в размер на 5% от приходите от продажба на ток за всички производители на електрическа енергия във фонд за компенсиране на финансовия дефицит на НЕК. Според тях въвеждането на парадоксалната такса или данък е пореден начин за дестабилизация на енергийния сектор в цяла България, за да се стабилизира държавната компания.
Това са минимум 120 000 лева на месец, които трябва да се изплащат незабавно, без закъснение, защото започват да се начисляват наказателни лихви, обясни Тодор Дечев - председател на синдикалната организация към КТ „Подкрепа“. Това са заплатите на 100 човека, за да ги компенсира, дружеството ще трябва или да намали възнагражденията ни или да съкрати работници, каза колегата му Любомир Керимов от КНСБ. Според него изземването на 5% от приходите е много по-лошо от данък 5%, защото първо се удържа всеки месец, а не в края на годината, вноските са публични държавни вземания и могат да се събират принудително от НАП, не могат и да бъдат прихващани за сметка на неизплатени от НЕК суми. Освен това не се признават за разход за целите на ценовото регулиране.
На практика изкупната цена на електроенергията се намалява с 5% или от 130 лв./Мвтч за комбинираното производство става 123,50 лева. Отделно невисокоефективната енергия се изкупува по 67 лева. Досега работехме при 1-2% рентабилност, с промените ще излезем на минус, обясни зам.-главният инженер на „Топлофикация“ Тодор Обретенов. 
Орязването на приходите идва в момент, в който дружеството само се лиши от известни постъпления, въвеждайки програма за лоялни клиенти с тавани на сметките за топла вода и парно. Според служителите на „Топлофикация“ промените няма да я засегнат, тъй като тя е обвързана с други ангажименти - за чувствително увеличение на доставяната топлоенергия, което позволи да се повиши и квотата за високоефективно производство на дружеството.