39-годишният Симеон Симеонов, посочен преди ден от полицията като тартор на схема за пране на пари чрез „финансови мулета“, лежи в болницата заради диабетна криза и високо кръвно. Той няма да бъде задържан в ареста, прокуратурата му е определила 5000 лева гаранция. Срещу него обаче е повдигнато обвинение не като организатор, а като помагач в пране на пари. Работи се по версия, че парите са източвани от банкови сметки на западняци - главно от Италия, Германия и Холандия.
Както „Утро“ писа, четирима от Русе, Варна и Бургас бяха задържани при операция на ГДБОП и обвинени, че са набирали десетки бедни, полуграмотни или психично болни хора, на които са плащали, за да разкриват банкови сметки. По тях са били превеждани десетки хиляди евро от чужбина, спечелени от престъпления. До момента са разкрити над 70 сметки на частни лица и над 20 на фирми. От пресцентъра на МВР съобщиха, че организатор на групата е бил 39-годишният Симеон Симеонов от Русе.
Симеон Симеонов живее с родителите си на ул. „Момина клисура“ и на семейни начала с жена, от която има две деца. В търговския регистър на негово име се води една фирма със симптоматичното име М.Р.А.К. Никога не е бил осъждан. Семейството притежава наследствени имоти, от чийто наеми печели. Родителите на съпругата са в чужбина и също пращат пари в помощ на младите.
Нищо в къщата не подсказва там да живее човек, през чиито ръце са минали десетки хиляди евро. Къщата е фамилна, цялото семейство е там. На името на Симеон има само едно БМВ втора ръка. Препитавал се е с продажба на коли втора употреба. Имал и камион, с който извършвал товарни курсове.
Самият Симеон е отрекъл изобщо да знае каквото и да било за тази схема и е посочил, че познава бегло само един от останалите задържани. При обиските у него са намерени неголямо количество евро и долари, а в колата му имало около 5000 лева, за които обаче той твърди, че не са негови.
Запознати разказват, че вече са разпитани няколко „финансови мулета“ - термин, който се появява за първи път у нас. Един от замесените в схемата бил охранител от Пиргово. Хората обяснили, че на тях им е предложено да помогнат на турски гражданин, който искал да развива бизнес у нас, но понеже нямало как да си открие банкова сметка, парите трябвало да пристигат на чужди имена. Затова откривали по 4-5 банкови сметки. Когато парите пристигнели, „мулетата“ ги теглели и ги предавали, а за услугата получавали по някой лев. По сметките са превеждани между 6000 и 15 000 евро наведнъж. Въпросът е на кого са предавани, защото в единия случай се говори за „шофьор“, в друг се посочва името „Тихомир“.
Не е ясно дали този Тихомир е Тихомир Кънчев Димов /23 г./ - вторият задържан в същия ден, в който бе прибран и Симеон Симеонов. Той обаче също бе освободен вчера. Разпитите на свидетели продължават.  Говори се, че са извършвани арести и в Пловдив. Разследването продължава.