Тази година на „Топлофикация Русе“ явно й е тръгнало на протести. Работещите в дружеството отново излизат на улиците, за да изразят несъгласието си с готвени нови промени в Закона за енергетиката, приети от Комисията по енергетика в Народното събрание. Между 11 и 12 часа днес те ще напуснат работните си места в ТЕЦ „Изток“ и ще излязат пред портите на централата, където ще обявят исканията си.
Както обясниха от „Топлофикация“, само броени месеци след трудно извоюваната победа срещу драстичното орязване на квотата за изкупуване на високоефективна енергия дружеството е изправено пред друг, не по-малък проблем. Според новите текстове, закъсалата финансово Национална електрическа компания ще бъде оздравявана с пари от производителите на ток. Частни или държавни, те ще трябва да плащат всеки месец по 5% от приходите си за продаден ток. По сметките на изпълнителния директор Севдалин Желев ефектът за „Топлофикация Русе“ ще бъде намаляване на приходите с около 2 млн. лева.
Новият данък ще бъде „маскиран“ като задължителна вноска в специално създаден фонд „Сигурност за енергийната система“. По този начин обаче очевидно държавата се опитва да се измъкне от кашата, която сама забърка и да реши невъзможния казус - хем токът да поевтинее, хем държавната НЕК да намали дефицитите си. Което може да се случи само за нечия друга сметка. 
С готвените промени на практика всички търговски дружества от сектора се задължават да субсидират държавната енергийна компания. Целта явно е да бъдат приети преди да бъдат обявени новите цени на тока от 1 август. В този си вид обаче текстовете най-вероятно ще бъдат оспорвани по всички възможни начини - пред съда, Комисията за защита на конкуренцията, а и в Брюксел. Така че кашата в енергетиката ни ще стане може би още по-голяма.