До 750 кг/дка достигат добивите от пшеница сорт „Венка 1“ в Турция. Това показват контролните тестове, извършени от екип на Института по земеделие и семезнание „Образцов чифлик“ в южната ни съседка.
Както „Утро“ писа, новите сортове „Венка 1“ и „Дунавия“, създадени от селекционерите на ИЗС, се радват на голям успех в Турция. Рекордното постижение е реализирано в землището на чифлик край град Чорлу. Добивът от 750 кг/дка е получен при влага 11,7% и хектолитър 84,5. Жътвата е осъществена с чисто нов комбайн „Джон Диър T550“, разказват от ИЗС.
В изпълнение лицензионния договор между ИЗС „Образцов чифлик“ и турска компания, предлагаща русенските сортове в южната ни съседка, са направени контролни замервания и по време на жътвата в района на село Панджаркьой. Във фаза пълна зрялост състоянието на посевите пшеница сорт „Венка 1“ е много добро. Очакваните добиви от около 600 кг/дка са реализирани при показатели влага - 13% и хектолитър 82. 
На жътвата са присъствали заинтересовани земеделски производители. На всички посеви от сорт „Венка 1“ в района са поставени табели с реклама на сорта.
Учените от ИЗС „Образцов чифлик“ са посетили и посевите от сорт „Дунавия“, като са установили много доброто им състояние във фаза пълна зрялост. Очакваният добив е около 600 кг/дка.