- На 8 ноември става една година, откакто сте кмет, г-н Стоилов. Каква е равносметката ви?
- Тази една година, в общи линии, премина в рамките на това, което очаквахме. Подготвихме организацията за изпълнение на програмата в мандата на кмета. Лошото е, че много време, през което е можело да се гради, реално е било пропуснато. Затова се наложи в движение да реформираме администрацията, а сега в края на годината предлагаме нови промени в структурата, с което очакваме да поставим скелета, върху който в следващите години през мандата ще надграждаме. Само структурата обаче не е достатъчно условие за успешно изпълнение на задачите. Важна е и финансовата осигуреност, но очакванията ни за бюджета не се оправдаха.
- Искате да кажете, че парите са били недостатъчни?
- Искам да кажа, че излезе скрита дупка от 2,5 млн. лева, която бе открита от новите хора, които вкарах в администрацията, и която можеше тотално да ни провали. После по отношение на стари договори за проекти ни бяха наложени финансови корекции за около 1 млн. лева. Така че започнахме мандата с близо 3,5 млн. лева на минус. Хубавото е, че като цяло финансовото състояние на Общината беше стабилно. Основната ни задача бе да коригираме стила на работа и най-вече целите. Защото това, което със сигурност го е нямало, е екипният принцип на работа, свързаността между ресорите и най-важното - нямало е краткосрочно и дългосрочно планиране. Затова първото, което направихме, бе да заложим ясна и точна програма, обвързана с предизборните ни ангажименти, разпределена по години. Второто е стегната, професионална, ангажирана и финансово мотивирана администрация. Пример за това е звеното за европроекти.
- Като става дума за европроекти, каква е равносметката към днешна дата?
- Наследихме 12 проекта, всичките проблемни, но ги спасихме и те ще бъдат завършени в съответните срокове. Едният от тях с висок социален ефект - санирането на 7 училища. Много важен за Русе е и мастерпланът по програма „Трансгранично сътрудничество“ с Гюргево. На ръба беше и проектът за кадастралната карта. Доволен съм, че не допуснахме провален европроект.
За 1 година сключихме 14 нови договора на стойност 61 млн. лева. До края на годината очаквам да подпишем договора за канализацията на Средна кула и Долапите за 24 млн. лева, за рекултивация на старото сметище за 28 млн. лева. В началото на годината ще започнем реализация на корекцията на коритото на Русенски Лом за 22 млн. лева. Като дръпнем чертата, за 1 година гарантираме инвестиции за над 50 млн. лева, които ще се реализират в следващите 3 години. Така че очаквам да изпълним нашия приоритет - през първите 2 години от мандата си да осигурим инвестиции за 100 млн. евро. С тези пари трайно ще променим визията на града.
- Когато стъпихте в Общината, казахте, че болезнено изживявате факта, че Русе изостава с години от други градове. Каква крачка направи Русе за преодоляване на това изоставане?
- Крачката се измерва с парите, които успяваме да инвестираме по проекти. Ако успеем да реализараме 120-130 млн. евро, гаранция, че ще променим Русе. Много е важно един кмет да има подкрепата на правителството и депутатите. Това, което се случва, не е само моя заслуга, тези пари идват и с подкрепата на народните представители от ГЕРБ и от доверието на правителството към Русе. За една година Русе се нареди до София, Пловдив и Бургас и стана за пример.
- Това, което казвате, навежда и на една друга мисъл - че ако кметът не беше от ГЕРБ, тези проекти нямаше да се реализират, независимо дали са качествени и важни.
- Проблемът на Русе през годините е липсата на екипност и последователна политика. Винаги кмет е ставал човек, който не е имал свободата сам да си формира екипа, рядко е имал подкрепата на правителството, а дори и да я е имал, то правителството е било коалиционно и приоритетите не са били ясни. Затова Русе е страдал. В момента общината се управлява от екип на кмета, който стои зад една програма, която съвпада с програмата на правителството. А смисълът и на двете програми е ускорено развитие на България и на Русе. Ние не обслужваме коалиционни интереси, а когато имаме проблем и потърсим правителствената подкрепа, я получаваме. Така се реализира успешно проектът за площада, макар че това стана при кмет, който не беше от ГЕРБ. Досега Русе е страдал от липсата на лоби и уважение, а в момента за града ни се говори с уважение, дори със завист от някои колеги. Нещата се случват, защото кмет, областен управител и народните представители от ГЕРБ работят заедно. Така 10-годишната сага с Гребната база приключи, а в сряда в земеделското ведомство влиза преписката за горите в Лесопарка и парк Приста и до края на другия месец ще си ги вземем.
- Още в първите месеци от управлението си казахте, че ще спрете източването на общината. Успяхте ли?
- Важно е бюджетът да бъде насочен в правилната посока и да не се допуска разхищение и смея да кажа, че успешно работим в тази посока. Ние посмяхме да ревизираме политиката търговските дружества да са просто хранилки, без да отговарят на принципите на пазарната икономика.
- В последно време Общината ликвидира, закрива, но тези действия имат две страни. Кое е по-вярното - че се закриват губещи дейности или че се закриват работни места?
- Нормално ли е бюджетът на едно търговско дружество 75% да се формира от общински пари, да няма други спечелени обществени поръчки, печалбата му да е само 6000 лева, управителят да е с 3000 лева заплата, а главният счетоводител - със 70% от неговата.  заплата. Говорим за „Паркстрой“.
- Добре, това не води ли към логичния извод, че фирмата трябва да стане общинско предприятие, щом като изпълнява априори общински дейности?
- Да, правилното решение е добре работещи общински предприятия. Затова ревизираме отношението си към търговските дружества и ще запазим тези, които имат добри финансови показатели и не носят риск за общинското имущество. Мога да дам примери с търговски дружества, създадени по странен начин, където сме на път да загубим собствеността си. Например „Истър инженеринг“, „Изкуство“. Защо е търпяно „Изкуство“ да натрупа близо 1 милион задължения, защо „Истър инженеринг“ има задължения много по-големи от 2 милиона капитал, които има. Не е ли това схема за приватизация на общинска собственост?!
- Сега предлагате Общината да излезе от „Истър инженеринг“.
- Да, защото има реален шанс тя да вземе едни 300 000 лева.
- Защо само 300 000, след като нейният дял е над 1 милион лева?
- Общината е влязла с по-голямо имущество от своя партньор, защото към този милион тя е внесла и движимо имущество за 300 000 лева. Проблемът е, че кредитите, които то има, надхвърлят капитала на дружеството. И те не са обслужвани в продължение на години. На практика общината губи асфалтовата си база, която е капиталът на дружеството. Представете си, ако комуналното ни предприятие имаше собствена асфалтова база. А сега сме принудени да плащаме на „Пътинженеринг“ цената, която тя ни определи за асфалта. Опасявам се, че сме закъснели с действията. Ако останем в „Истър“, може да ни се наложи да плащаме на кредитори. Няма да допусна тази безотговорност.
Същото е отношението ни към Спортния диспансер, „Паркстрой“, Кожното, „Сплендид“, „Агропродукт“. Като говорим за тези проблеми, трябва да споменем и за 9-я етаж на Хирургическия блок. Той е в капитала на болницата и на Онкото едновременно!
- Освен към общинската икономика общественият фокус винаги е насочен и към обществените поръчки. Коментира се, че много от тях се печелят от „Крис груп“. Това нормално ли е?
- Въпросът е некоректен. Няма да коментирам една или друга фирма. Всичко, което Общината прави, е открито, прозрачно и който счита, че неговите права са нарушени, може да сезира компетентните институции. По същата логика такъв въпрос може да бъде зададен за всяка фирма, която е спечелила. Направете справка от всички поръчки колко е спечелила тази фирма. Друг е въпросът, че ние въведохме ред и спряхме схемата обществените поръчки да са хранилка за няколко фирми, които всички ги знаят. Имахме убийствен доклад на Сметната палата - във всяка поръчка имаше нарушения. Нашата политика е съобразена с указанията на Сметната палата. Подлежим на нови проверки и нямам намерение да бера срам, за никого няма да има чадър. Ако някой има сигнали за закононарушения, да ги подава по законния ред и да ги доказва, всичко друго е просто злоба. Голяма част от негативните оценки са от тези хора, които в момента стоят настрани, защото преди са ползвали общински пари, без да имат съответните качества и да се спазват законовите процедури. Жалкото е, че при определени поръчки просто не се явяват достатъчно кандидати. Вярно, бизнесът е в криза, но...
- Как си обяснявате това, при положение че обществените поръчки са сигурен доход?
- Няма как да се явят, защото трябва да изпълнят определени критерии и да покажат финансова стабилност, която те нямат. Разчитали са с тези поръчки да си отчисляват пари за тях, да правят печалба 20-30%, но това вече няма как да стане. Затова някои от предишните фирми не участват в поръчките. Освен това въведохме контрол - без компромис за некачествено изпълнена работа.
- Като говорим за качествена работа, се сещам за уличните ремонти. Какво се прави срещу безконтролното разкопаване и калпавото възстановяване?
- Желанието ни е да работим с програма за цялостен ремонт и рехабилитация на уличната мрежа, но тази година нямаше как да го направим, само кърпим дупките, защото преди изборите Общината беше спряла да работи и обществените поръчки закъсняха. За разкопаването ще кажа, че е непрофесионално и граничи с престъпление да преасфалтираш улица, без преди това да си подменил подземната инфраструктура. Но ние вече сме въвели строг ред. Наскоро не позволихме на „Топлофикация“ да разкопае бул.“Липник“, защото това беше против интересите на Общината. А що се отнася до некачественото възстановяване, и там сме затегнали контрола, но разчитаме много на сигналите на медиите и гражданите. Искам да кажа, че тази година изпълнихме обещанието си да подкрепяме бизнеса и за пръв път от дълги години се погрижихме за инфраструктурата в промишлените зони.
- Г-н Стоилов, боксовите ръкавици, които в началото на мандата Ви подари предишният кмет Йотов, използвахте ли ги?
- Политика не се прави със сила, а с компромиси. Заявил съм и няма да отстъпя грам от него - че съм екипен играч. Нося еднолично отговорността, но решенията ги вземаме заедно. Искам всички русенци, които можем да направим нещо за тоя град, да се обединим. Само една Община, една политическа партия не е в състояние да реши натрупаните с десетилетия проблеми в града. Тези проблеми не се решават с боксови ръкавици, а с екипност, с консенсус, с потенциала на всички, които искат и могат да помагат. Отворени сме, приемаме всякаква помощ, защото в момента си оправяме града, това е най-важното. От това, което направим днес, зависи в какви условия и как ще живеят нашите деца. Искаме в модерен, проспериращ град и в момента залагаме основите за тази промяна. А винаги когато керванът си върви, някое куче ще лае, защото няма как да гризе кокал, без да работи. Това не ни притеснява, защото имаме цел и усещаме подкрепата на русенци, за което им благодаря.