Юни 2015 г. е бил най-горещият на Земята, откакто се мери температурата от 1880 г., съобщи днес Американската агенция за океаните и атмосферата, цитирана от Франс прес.

Предишният рекорд за шестия месец от годината е датирал едва от миналата година.

Първото шестмесечие на 2015 г. освен това е било най-топлото на планетата от началото на измерванията.

Това показва, че глобалното затопляне продължава неумолимо, отбелязва АФП. 2014 бе най-топлата година, откакто се води статистика.

Средната температура на повърхността на сушата и океаните през юни е била с 0,88 градуса по Целзий по-висока от средното равнище за този месец от годината през XX век.

Дебелината на леда в Арктика миналия месец е била на третото си най-ниско равнище за юни, откакто се правят сателитни наблюдения от 1979 г.

В публикуван на 16 юли доклад Американската агенция за океаните и атмосферата обяви, че концентрацията в атмосферата на парниковите газове, които се смята, че са основна причини за глобалното затопляне, е достигнала през 2014 г. исторически рекорд.

У нас за днес е обявен жълт код за опасни жеги в 21 области в страната, показва справка в сайта на НИМХ към БАН.

Жълтият код е в сила за Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Ловеч, Русе, Габрово, Перник, София – град, София – област , Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол.